Beklaagden aanslagen Brussel 22 maart 2016 Salah Abdeslam 3 2500px

| Salah Abdeslam.

Stafhouder en advocaten verontwaardigd over beslissing omtrent Abdeslam

© Belga
12/02/2024

De advocaten van Salah Abdeslam hebben zondagavond in een brief gereageerd op de overbrenging van hun cliënt naar een gevangenis in Frankrijk. Ze hebben het over een "schijnvertoning", georkestreerd door "bandieten" en een "schending van een gerechtelijke beslissing". Ook stafhouder van de Franstalige balie in Brussel, meester Emmanuel Plasschaert, reageert bezorgd in een brief.

De stafhouder van de Franstalige balie van Brussel, meester Emmanuel Plasschaert, is op zijn zachtst gezegd bezorgd over de beslissing van de Belgische autoriteiten om de terrorist terug naar Frankrijk over te brengen, hoewel een beslissing van het hof van beroep van Brussel voorlopig bepaalt dat hij in België in hechtenis moet worden gehouden. "Zijn we teruggekeerd naar de tijd waarin de prins, wanneer hij niet tevreden is met een rechterlijke beslissing, zich ervan ontdoet in plaats van in beroep te gaan?" schrijft de stafhouder. De verbazing wordt, althans volgens Plasschaert, gedeeld door de beroepsvereniging van magistraten.

In een brief reageerden de advocaten van Abdeslam op die beslissing: "De Belgische en Franse minister van Justitie, met medewerking van het federaal parket en het Franse parket generaal, hebben samengespannen om een schending van een gerechtelijke beslissing te organiseren, terwijl er nog procedures liepen die ertoe hadden kunnen leiden dat de beslissing (om Abdeslam tijdelijk in België in de cel te houden, red.) ongedaan werd gemaakt," schrijven advocaten Delphine Paci, Michel Bouchat en Harold Sax.

"De ministers en procureurs die hebben deelgenomen aan deze schijnvertoning, dragen een grote verantwoordelijkheid. Die van te hebben gehandeld als bandieten door geweld te gebruiken om komaf te maken met de regels die hen werden opgelegd. Ze dragen ook de verantwoordelijkheid om de regels van de rechtsstaat nog meer te hebben verzwakt. En door te handelen zoals ze hebben gedaan, helpen ze een instelling in diskrediet te brengen die morgen om veroordelingen zal vragen in naam van respect voor de wet," klinkt het voorts.

Overgedragen aan Frankrijk

Abdeslam verliet woensdag de gevangenis van Haren en werd aan de grens overgedragen aan de Franse autoriteiten, waarna hij werd opgesloten in een gevangenis in de regio Parijs. De terrorist was door Frankrijk uitgeleend aan België om te verschijnen op het proces voor de aanslagen van 22 maart 2016, op voorwaarde dat hij vervolgens zou worden teruggebracht naar Frankrijk. In oktober schortte het Brusselse hof van beroep de terugkeer van Abdeslam naar Frankrijk "tijdelijk op", na hoger beroep van zijn advocaten. Die zaak moest nog van start gaan.

Abdeslam werd overgebracht naar Frankrijk om te vermijden dat hij zou vrijkomen, stelde het federaal parket woensdag. "Er was een akkoord afgesloten tussen de gerechtelijke autoriteiten van Frankrijk en België om Salah Abdeslam uit te lenen voor de duur van het proces en een eventueel beroep bij het Hof van Cassatie. Als we nog langer zouden wachten, riskeren we dat we geen titel meer hebben om hem nog langer in de gevangenis te houden en dat willen we natuurlijk te allen tijde vermijden," klonk het.

De verdediging van Abdeslam veegt die redenering van tafel. De advocaten spreken van "bewuste leugens" en het inspelen op angstgevoelens om de positie van het parket te verdedigen. Zo brengen de advocaten in herinnering dat hun cliënt in 2018 werd veroordeeld tot 20 jaar cel voor de schietpartij in de Driesstraat.

Het parket stelde ook dat er rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is die het standpunt van het parket onderschrijft dat het gerechtelijke akkoord tussen België en Frankrijk voorrang heeft op eventuele burgerlijke procedures. Ook dat betwisten de advocaten. Volgens hen is de rechtspraak waarnaar verwezen wordt namelijk niet toepasbaar op het geval Abdeslam.

Abdeslam werd in Parijs door het speciale hof van assisen veroordeeld tot een 'onsamendrukbare' (of niet in te korten) levenslange celstraf, met een 'eeuwigdurende' veiligheidsperiode van feitelijk dertig jaar, voor de aanslagen van 13 november 2015. De volksjury van het hof van assisen in Brussel verklaarde hem vorig jaar ook schuldig aan de aanslagen van 22 maart 2016. Maar voor de straf werd rekening gehouden met de straf die hij al kreeg in Parijs, en louter verwezen naar de twintig jaar cel die hij kreeg voor de schietpartij in Vorst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni