Staking van onbepaalde duur van start in gevangenissen

© Belga
01/04/2024

Maandagavond start om 22 uur een staking van onbepaalde duur in de Belgische gevangenissen. De drie grote vakbonden voor het gevangenispersoneel riepen op tot de staking nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) vorig week op niets was uitgedraaid.

De vakbonden verlieten de onderhandelingstafel toen de minister zei dat hij de minimale dienstverlening vanaf dag één zou opvorderen. Van Tigchelt begon daarmee een open oorlog met het personeel en de vakbonden, stelde de liberale vakbond VSOA zondag in een open brief. Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, bevestigt dat de procedure voor een minimale bezetting wordt gevolgd en dat er mensen zijn opgevorderd. In eerste instantie gebeurt dat door de gevangenisdirectie.

Al jaren kaarten de vakbonden de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen aan. De socialistische ACOD spreekt over "jarenlange armzalige werkomstandigheden en mensonwaardige levensomstandigheden". Volgens de vakbonden waren de voorgestelde maatregelen van de minister ontoereikend om de overbevolking en agressieproblemen in de Belgische gevangenissen aan te pakken. Onder meer de situatie met de ongeveer 1.000 geïnterneerden die in de gevangenissen leven, moet dringend worden aangepakt, vinden de bonden.

Op donderdag 4 april hebben de vakbonden opnieuw een afspraak met het kabinet van minister Van Tigchelt. De bonden zitten dan ook samen met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de plaatsing van geïnterneerden in forensische psychiatrisch centra (FPC). Volgens ACV-af­ge­vaar­dig­de Blancke zal de actie woensdag worden geëvalueerd.

Sinds een gedetineerde bijna drie weken geleden dagenlang gefolterd werd in het arresthuis in Antwerpen, ligt minister Van Tigchelt onder vuur. Op het moment dat het geweld plaatsvond, was er ook een staking aan de gang.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni