Steekpartij Anspachlaan: verdachte gearresteerd, slachtoffer nog in levensgevaar

10/04/2024
Updated: 11/04/2024 18.14u

Eén van de verdachten van de steekpartij op de Anspachlaan woensdagavond is gearresteerd, meldt het parket van Brussel. Het slachtoffer verkeert 24 uren na de feiten nog steeds in levensgevaar. Volgens een ooggetuige lag een conflict tussen mensen zonder verblijfsvergunning aan de basis van de steekpartij. Ook woensdagavond werd een persoon opgepakt voor een vechtpartij tussen dronken mensen op de Brandhoutkaai, maar hij is inmiddels vrijgelaten.


De politie kreeg woensdagavond omstreeks 18.00 uur een oproep binnen over een aanval met een mes op de Anspachlaan. Ter plaatse troffen de politieteams een zwaargewonde persoon aan, die enkele minuten later met een MUG-voertuig naar het ziekenhuis werd afgevoerd.

Het 21-jarige slachtoffer verkeert een dag later nog in levensgevaar, bevestigt het Brussels parket. Intussen werd er ook al een verdachte opgepakt, die later nog zal worden verhoord. Het parket vorderde een onderzoeksrechter voor poging tot doodslag.

De technische recherche van de federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek en nam onder meer een zakmes in beslag, dat vermoedelijk gebruikt werd bij de steekpartij. “Er zullen ook camerabeelden worden geanalyseerd”, aldus Yasmina Vanoverschelde van het Brusselse parket.

Ruzie

Er zijn geen aanwijzingen voor een link met het drugsmilieu, klinkt het. “De eerste aanwijzingen van het onderzoek geven aan dat de steekpartij zou kaderen in een ruzie."

Volgens ooggetuigen waren er meerdere verdachten bij de actie betrokken, die al verdwenen waren voor de politie ter plaatse kwam. Volgens mensen op het terrein zou het gaan om een groep mensen die niet uit de wijk kwam, qua leeftijd ergens tussen tieners en dertigers.

Het incident speelde zich volgens sommigen af in het milieu van de sans-papiers, al is daarover niets bevestigd door het parket.

*tekst gaat verder onder video

Slachtoffer jaagt aanvallers achterna

Michäel V., die op het moment van de feiten als verkoper aan het werk was in CBD Shop 'Cemiko Vape & Weed' vlakbij, beschrijft hoe een vijftal “Afghaans uitziende mannen” ongeveer anderhalf uur in de buurt rondhingen vooraleer ze plots slaags raakten met een “Noord-Afrikaans uitziende man”.

Beide partijen zouden in het bezit van messen zijn geweest en het slachtoffer zou zijn aanvallers nog een heel blok rond achtervolgd hebben voordat hij in elkaar zakte. Volgens Michaël was het slachtoffer twee keer getroffen in zijn borst en éénmaal in de zij.

Tweede vechtpartij

Later op de avond, iets na 20 uur, werd de politie opnieuw opgeroepen om tussenbeide te komen in een vechtpartij, deze keer aan de Brandhoutkaai. Volgens de eerste aanwijzingen van het parket ging het om een ruzie tussen twee dronken personen.

Ter plekke troffen de ordediensten een licht gewonde persoon aan. De hulpdiensten konden het slachtoffer ter plaatse verzorgen, een rit naar het ziekenhuis was niet nodig. Een verdachte werd opgepakt, maar werd na verhoor weer vrijgelaten.

De twee incidenten zijn volgens het Brussels parket niet gelinkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni