Dood Molenbeeks koppel: 'Paul en Muriel waren behulpzame mensen, misschien zelfs te veel'

© BRUZZ
14/05/2024
Updated: 16/05/2024 15.24u

De onderzoeksrechter heeft donderdag een verdachte onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor doodslag naar aanleiding van de gebeurtenissen dinsdag in Molenbeek, meldt het parket. Toen werden Paul Buyse en Muriel Borré, bekend in kunstenaarsmiddens, dood aangetroffen in een huis in de Henri Hollevoetlaan. De verdachte had zich dinsdag zelf al aangegeven bij de politie. "Paul en Muriel waren heel solidaire en behulpzame mensen, misschien zelfs te veel," reageert de broer van één van de twee slachtoffers.

De verdachte gaf zichzelf dinsdag rond 15 uur aan bij het politiecommissariaat in Brussel-Noord. Hij beweerde iemand te hebben neergestoken in de Henri Hollevoetlaan, een rustige zijstraat van de Jubelfeestlaan in Molenbeek op de grens met de gemeente Koekelberg. Donderdag werd hij aangehouden voor doodslag.

Bij aankomst in de woning troffen agenten van de politiezone Brussel-West disndag de lichamen aan van twee slachtoffers, een 63-jarige man en een 55-jarige vrouw. De MUG en hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten.

De verdachte, een man van 34, werd van zijn vrijheid beroofd. Woensdag verscheen hij voor de onderzoeksrechter. Volgens de eerste bevindingen zouden de feiten zich afgespeeld hebben in een relationele sfeer. Maar wat er zich precies heeft voorgedaan, is momenteel nog onduidelijk. Het onderzoek is lopende.

Dakloze sans-papiers in huis

Volgens kennissen zijn kunstenaar Paul Buyse en zijn ex-partner Muriel Borré de slachtoffers. Het koppel zou de verdachte, dakloos en zonder papieren, enkele jaren geleden in huis hebben gehaald. Toen het koppel uit elkaar ging, zou de verdachte bij de vrouw zijn blijven wonen, waar de man nog steeds zijn atelier had.

"Paul en Muriel waren heel solidaire en behulpzame mensen, misschien zelfs te veel," reageert Etienne Buyse, de broer van Paul. "Vooral Muriel was heel erg begaan met het lot van sans-papiers." De verdachte heeft Etienne nog maar één keer ontmoet. "Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk," zegt de broer die nog in shock is.

Wat het uiteindelijke motief is, is onduidelijk, maar het parket spreekt van feiten 'in de relationele sfeer'.

Kunstenaar

Buyse was vrij bekend in Molenbeek. Hij hield geregeld tentoonstellingen in de gemeente en was een van de oprichters van het artiestenparcours in de Maritiemwijk. Vorige maand was hij nog bij de inhuldiging van de derde editie van dat parcours.

"Hij was heel creatief in alles wat hij deed. Zelfs als hij een taart bakte, maakte hij er iets speciaal en grappig van," aldus Etienne Buyse. "Als kunstenaar maakte hij lampen van onder meer beton. Die hadden veel succes, maar hij was een heel nederig iemand. Alhoewel hij lampen maakte, probeerde hij nooit het licht aan te trekken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni