Een ondergrondse gang verbindt de gevangenis van Sint-Gillis met die van Vorst

| Een ondergrondse gang verbindt de gevangenis van Sint-Gillis met die van Vorst.

Vakbonden activeren stakingsaanzegging voor gevangenissen na overleg met Van Tigchelt

© Belga
28/03/2024

De vakbonden voor het personeel van de Belgische gevangenissen hebben hun stakingsaanzegging geactiveerd na het overleg van donderdag met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

De staking in de Belgische gevangenissen begint maandag 1 april om 22 uur voor onbepaalde duur. Dat zeggen federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA, Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, en Robby De Kaey, federaal secretaris van de socialistische ACOD.

Donderdagochtend vond overleg plaats tussen de vakbonden en de justitieminister. De vakbonden verlieten de onderhandelingstafel toen de minister zei dat hij de minimale dienstverlening zou opvorderen, aldus De Smedt. "De minister heeft de bruggen opgeblazen", aldus de vakbondsman na het overleg.

Overbevolking

Volgens de vakbonden waren de maatregelen van de minister ontoereikend om de overbevolking in de Belgische gevangenissen aan te pakken. De vakbonden activeerden hun stakingsaanzegging. De staking begint maandag 1 april om 22 uur voor onbepaalde duur.

Dat de minister besliste dat personeel kan worden opgevorderd vanaf de eerste stakingsdag, is "het personeel muilkorven", hekelde Robby De Kaey van ACOD. Sinds een gedetineerde bijna twee weken geleden dagenlang gefolterd werd in het arresthuis in Antwerpen, ligt minister Van Tigchelt onder vuur

25 oktober 2023: persconferentie met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en minister Annelies Verlinden (CD&V)

| Het kabinet van Justitieminister Van Tigchelt (Open VLD) benadrukt dat er maatregelen genomen zijn om de gevangenispopulatie omlaag te krijgen.

Geen grondslapers meer

Het kabinet van de justitieminister zei na afloop van het overleg begrip te hebben voor de bezorgdheden van het personeel.

Er zijn maatregelen genomen om de gevangenispopulatie omlaag te krijgen en op het overleg zijn bijkomende maatregelen voorgesteld om die populatie verder te doen dalen en zodat er geen grondslapers meer zouden zijn in de gevangenissen. "We hebben ook gevraagd om de veiligheid voor het personeel en de gedetineerden te allen tijde te garanderen, ook tijdens een staking", klonk het bij het kabinet. "De gevangenis is geen plaats die men onbewaakt achterlaat, daarom is de minimale dienstverlening nodig."

Volgens het kabinet is dat haalbaar. Bij 70 procent van de vorige stakingen was zo voldoende personeel aanwezig voor die minimale dienstverlening, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , 48 urenstaking gevangenissen , stakingsaanzegging , gevangenissen , paul van tigchelt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni