Politiezone Zuid 5341 (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst)

| Politiezone Zuid (archieffoto).

Vonnis uitgesteld over voormalig politiecommissaris vervolgd voor pesterijen op het werk

© Belga
07/02/2024

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag nog geen vonnis geveld in het proces tegen een voormalige commissaris van de hondenbrigade bij de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst), die vervolgd wordt voor pesten op het werk. Dat zal pas op 14 februari gebeuren. Volgens het Brusselse arbeidsauditoraat had de man het vooral gemunt op twee ondergeschikten van Joodse afkomst. Een derde inspecteur zou dan weer kwetsende opmerkingen gekregen hebben over het overlijden van haar moeder.

De zaak kwam in 2018 aan het licht toen een vrouwelijke inspecteur van de hondenbrigade zich erover beklaagd had dat de commissaris luide Duitse marsliederen had afgespeeld in het bijzijn van twee ondergeschikten van Joodse afkomst. Daarnaast zou hij een deel van zijn ondergeschikten gediscrimineerd hebben omdat ze in zijn ogen onvoldoende hard werkten, door moeilijk te doen over hun dienstwissels of verlofaanvragen.

Ten slotte zou de man ook meermaals seksistische opmerkingen hebben gemaakt ten aanzien van enkele vrouwelijke ondergeschikten en kwetsende commentaren hebben gegeven aan een politie-inspecteur die haar moeder verloor bij een familiaal drama, aldus het arbeidsauditoraat, dat een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel vorderde.

Verdediging aast op vrijspraak

De verdediging vroeg voor alle tenlasteleggingen de vrijspraak. Zo werd met klem betwist dat de man enige haat koesterde tegenover Joden. De advocate van de commissaris verwees daarbij naar het feit dat de man niet van dienst was op de dag van de aanslag op het Joods Museum, maar wel onmiddellijk ter plekke was gegaan om te helpen. Hij zou collega's ook aangeraden hebben de Dossin-kazerne te bezoeken.

Dat de voormalige politiecommissaris nazimuziek afspeelde op kantoor, werd eveneens ontkend, net als de seksistische opmerkingen en de beweerde discriminatie van zijn ondergeschikten. "Er is in het dossier geen enkele analyse gemaakt van de manier waarop verlofaanvragen behandeld werden", klonk het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , politiecommissaris , politiezone Zuid , pesten , hondenbrigade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni