| De luchthaven van Zaventem (archiefbeeld).

Voormalige terreurverdachte krijgt probatiestraf na valse bommelding op Brussels Airport

© Chris Verhaeghe
19/03/2024

Een voormalige terreurverdachte die anderhalf jaar geleden een valse bommelding deed op de luchthaven van Zaventem is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een autonome probatiestraf. De Vilvoordse vrouw moet dus niet naar de cel, maar zal zich wel aan een aantal opgelegde voorwaarden moeten houden.

Op 18 oktober 2022 was het alle hens aan dek op de nationale luchthaven in Zaventem nadat er een telefoontje was binnengelopen met de melding dat er een man met een bom in zijn bagage was opgestapt op een Ryanair-vlucht naar Istanbul. Er werd niets aan het toeval overgelaten, maar uiteindelijk bleek de man in kwestie geen gevaar te vormen.

Sharia4Belgium

De beller bleek de vriendin te zijn van de man en was lang geen onbekende voor het gerecht. Het ging om de Vilvoordse vrouw in 2013 op 17-jarige leeftijd naar Syrië was getrokken, nadat ze in contact was gekomen met toenmalig Sharia4Belgium-kopstuk Houssien Ellouassaki. De vrouw huwde er met een Syriëstrijder en bracht verschillende kinderen ter wereld, waarna ze in 2019 via Turkije terug naar België vluchtte.

De vrouw werd in ons land aanvankelijk veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, maar in beroep werd ze vrijgesproken. De vrouw verklaarde dat haar leven in het kalifaat één grote nachtmerrie was geweest, waar ze voortdurend opgesloten, mishandeld en verkracht was geweest.

"Controle verloren"

Volgens haar advocaat probeert de jonge Vilvoordse vrouw sinds die vrijspraak haar leven terug op te pikken, maar in de herfst van 2022 werd ze opnieuw opgepakt naar aanleiding van de valse bommelding.

"Op 7 september 2022 is ze bevallen van een dochtertje", klonk het bij haar advocaat Caroline Heymans. "Ze was amper vijf maanden zwanger geweest en de baby woog amper een halve kilogram. Het was een zeer zware periode, maar haar vriend besloot toen om met zijn moeder op reis te gaan naar Istanboel. Ze heeft de controle over zichzelf verloren en heeft vervolgens die valse bommelding gedaan."

De rechtbank besloot de vrouw, op vraag van de verdediging, niet te veroordelen tot een celstraf. Ze werd veroordeeld tot een autonome probatiestraf en zal zich gedurende twee jaar onder meer psychologisch moeten laten begeleiden. Schendt ze haar voorwaarden, dan wacht haar een vervangende celstraf van 15 maanden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni