Raadkamer beslist op 23 april over dodelijke aanrijding Mehdi Bouda

© BRUZZ - Chris Verhaeghe - Belga
26/03/2024
Updated: 26/03/2024 18.20u

De Brusselse raadkamer beslist op 23 april of de politieagenten die betrokken waren bij de dodelijke aanrijding van de 17-jarige Mehdi Bouda, zich voor de politierechtbank of correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Het Brusselse parket vraagt de buitenvervolgingstelling van de vier agenten, maar de burgerlijke partijen, bij wie de nabestaanden van de jongeman, willen hen laten vervolgen voor onopzettelijke doodslag, schuldig verzuim, en mensonterende behandeling.

De aanrijding vond op 20 augustus 2019 plaats, kort voor middernacht. De Brusselse politie voerde die avond een controle uit op de Kunstberg omdat er een verhoging was vastgesteld van de drughandel in die omgeving. Mehdi Bouda zou op de loop gegaan zijn toen de politie hem wilde controleren, waarop hij door de agenten achtervolgd werd, doorheen de Ravensteinstraat en de Ravensteingalerij. Toen de jongeman Kantersteen wou oversteken, werd hij aangereden door een voertuig van de anti-agressiebrigade dat op weg was naar een interventie voor een diefstal. De jongen overleefde die aanrijding niet.

Volgens het parket stak de jongeman de straat over tussen een bestelwagen en een vrachtwagen, op een moment dat de verkeerslichten voor de wagens op groen stond en op rood voor de voetgangers. De zwaailichten van het politievoertuig werkten, maar niet de sirene, en het politievoertuig reed volgens een verkeersdeskundige 98 km/u. Door die samenloop van omstandigheden zou Mehdi Bouda maar zichtbaar geweest zijn over een afstand van 2,5 meter, zodat de bestuurder de aanrijding niet meer kon voorkomen.

De burgerlijke partijen zien dat anders en tillen er ook zwaar aan dat noch de inzittenden van het politievoertuig, noch de agenten die Mehdi Bouda achtervolgden, hem na de aanrijding de eerste zorgen toedienden. Ze fouilleerden hem wel. Het waren andere agenten, die een vijftal minuten later toekwamen, die de jongen probeerden te reanimeren.

“We vragen de vervolging van de vier politiemensen voor schuldig verzuim, mensonterende behandeling (fouille zonder reanimatie) en onopzettelijke doodslag”, zegt Joke Callewaert de advocate van de broer en zus van Mehdi.

"We hopen dat de democratie haar werk doet, en dat er eindelijk erkenning komt voor wat Mehdi is overkomen", zei Ayoub, de broer van Mehdi, eerder aan BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni