
Eind oktober maakte burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) de belofte om vanaf januari volgend jaar te voorzien in gratis Nederlandstalige kinderopvang. Daar komt Kir nu op terug. “Er is overleg geweest met de ouders waarop het gemeentebestuur heeft besloten voorlopig geen gratis Nederlandstalige kinderopvang aan te bieden", zegt hij aan BRUZZ.
Emir Kir (PS) zal dan toch geen gratis opvang voorzien voor de kinderen van Sint-Joost-aan-Zee, de enige Nederlandstalige basisschool in zijn gemeente.
“Er is overleg geweest met de ouders waarop het gemeentebestuur heeft besloten voorlopig geen gratis Nederlandstalige kinderopvang aan te bieden. Het argument dat de gemeente al instaat voor de huur (50.000 euro, red.) van vzw ‘De Buiteling’ dat voorziet in de opvang heeft de ouders overtuigd”, zo zegt Kir aan BRUZZ.
Na maanden gepalaver komt de burgemeester dus terug op zijn beslissing om vanaf 2018 deze maatregel te laten gelden voor zowel Franstalige als Nederlandstalige scholen. Volgens hem was de beschuldiging van gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen) ook ongegrond. De burgemeester laat wel nog weten dat de dialoog met de ouders in 2018 hervat wordt.
Voorgeschiedenis
In januari van dit jaar kondigde de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) aan te voorzien in gratis kinderopvang voor de basisscholen in zijn gemeente. Zeven maanden later kwam evenwel aan het licht dat deze maatregel alleen van toepassing was op de Franstalige scholen. Voor kinderen uit het Nederlandstalige onderwijs bleef de opvang gewoon betalend.
De reden achter deze regeling was dat Franstalige scholen de opvang zelf organiseerden, terwijl dat bij de Nederlandstalige tegenhanger werd uitbesteed. Daardoor zou de Nederlandstalige versie veel duurder zijn dan de Franstalige. Er is bovendien een schrijnend tekort aan Nederlandstalige mensen in de sector.
Gemeenteraadslid Frederic Roekens (Groen) vond deze uitleg larie en apenkool. Hij dreigde ermee naar het Gewest te stappen en wat later naar de Raad van State, aangezien het Gewest niet kan tussenkomen in persoonsgebonden materie. “Het kan echt niet dat deze ongeoorloofde discriminatie van de leerlingen van de enige Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee blijft duren”, dixit Roekens.
Aan het begin van het huidige schooljaar kwam het probleem weer naar boven. Kir beloofde in september dat er vanaf 2018 ‘een gelijke behandeling zou zijn tussen de kinderen van beide gemeenschappen’. Maar die belofte hield, in overleg met de betrokken ouders, dus niet lang stand.