23 februari 2022: stormschade in het Zoniënwoud. Een tijdens de opeenvolgende stormen Eunice en Franklin omgewaaide boom verspert de Tumuliweg

KMI waarschuwt voor veel wind, hulplijn 1722 geactiveerd

28/10/2023

Het KMI waarschuwt voor veel wind tussen zaterdagavond tot zondagavond. De overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert daarom het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende hulpaanvragen voor de brandweer.

Het KMI heeft code geel afgekondigd voor het hele land. De wind zal komende nacht gevoelig toenemen tot vrij krachtig of lokaal krachtig, met rukwinden die tijdens een stevige bui kunnen oplopen tot rond 80 km/uur. Ook zondag verwacht het KMI nog winderig weer met buien, waarbij er windstoten van 70 km/uur of meer kunnen zijn.

Het tijdelijk geactiveerde telefoonnummer 1722 dient voor hulpaanvragen bij de brandweer voor storm- en waterschade, bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Binnenlandse Zaken wijst er wel op dat de snelste manier om brandweerhulp te vragen, een digitale aanvraag is via de website 1722.be.

Het zijn de operatoren van de noodcentrales die ook de telefonische oproepen naar 1722 beantwoorden. Zij geven wel voorrang aan de meest dringende oproepen naar het noodnummer 112, dat dient voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni