Vidéo Express, videotheek aan de Waterloosesteenweg in Sint-Gillis, verhuist naar de Théodore Verhaegenstraat

| Vidéo Express, videotheek aan de Waterloosesteenweg in Sint-Gillis, verhuist naar de Théodore Verhaegenstraat.

Laatste Brusselse videotheek verhuist en zet crowdfunding op

HUB
© BRUZZ
13/11/2023

Vidéo Express, de laatste videotheek van Brussel, verhuist begin december naar een nieuw pand in Sint-Gillis. Het gebouw waar Vidéo Express nu huurt, is verkocht aan een vastgoedspeculant. Voor de renovatie van het nieuwe pand heeft de videotheek nu een crowdfundingsactie opgezet.

Vidéo Express zat bijna een kwarteeuw op de huidige locatie aan de Waterloosesteenweg in Sint-Gillis. Daar groeide de videotheek onder de geïnspireerde leiding van Juan Borbolla uit tot een waar instituut, met een trouwe schare aan cinefiele klanten die hun films liever bekijken op dvd dan via streaming. Het aanbod telt vandaag 24.000 titels, variërend van arthouse, over wereldfilms, tot Hollywoodkaskrakers.

Het gebouw waar Vidéo Express al die tijd huurde, is intussen verkocht aan een vastgoedbedrijf dat het pand wil doorverkopen. De videotheek vreesde voor haar toekomst en ging op zoek naar een nieuw onderkomen. Met de steun van de gemeente Sint-Gillis werd een pand gevonden aan de andere kant van de Bareel, in de Théodore Verhaegenstraat 55.

Daar moet de zaak opengaan op 1 december. Het nieuwe pand moest wel grondig gerenoveerd worden. De ruwbouwwerken zijn klaar, maar de afwerking is nog volop bezig. Hiervoor zoekt Borbolla financiële steun. Een crowdfundingsactie werd op poten gezet om 15.000 euro te vinden, bedoeld voor de aankoop van hout en het maken van dvd-rekken.

Streaming

Borbolla, van kindsbeen al gefascineerd door film, opende Vidéo Express in 1999. De gouden jaren voor de videotheken in ons land liepen toen al stilaan op hun einde. Vanaf begin deze eeuw kregen videotheekuitbaters het steeds moeilijker door de opkomst van video on demand en illegale streaming. De komst van Netflix naar België, in 2014, was een nieuwe dreun. Ook Borbolla verloor toen flink wat klanten.

Toen hij het zeven jaar geleden echt moeilijk kreeg, richtten enkele loyale fans de vzw Les Amis du Vidéo Express op, die een eerste crowdfundingsactie organiseerde. De vzw steunt de videotheek vandaag nog steeds met raad en daad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni