Marmeren beelden onthoofd op kerkhof van Laken

Zowel Dame Fortuna als het kind werden onthoofd door de vandalen. Zowel Dame Fortuna als het kind werden onthoofd door de vandalen.
© Tom Verhofstadt/vzw Epitaaf
| Zowel Dame Fortuna als het kind werden onthoofd door de vandalen.
© Tom Verhofstadt/vzw Epitaaf
| Zowel Dame Fortuna als het kind werden onthoofd door de vandalen.

De grafgalerijen van Laken zijn nog maar net volledig gerestaureerd of een van de pronkstukken is al zwaar gevandaliseerd. Het beeld van Dame Fortuna met kind onderging een dubbele onthoofding. “Onbegrijpelijk dat men tot zoiets in staat is”, zegt de secretaris van de vzw die het beeld de afgelopen drie jaar restaureerde. “Dit kan enkel een kunstroof zijn.”

Het Bortiermonument siert de ingang van de ondergrondse grafgalerijen van Laken. Het beeld dateert uit 1831 en is van de hand van de beeldhouwer Parmentier, die Dame Fortuna en het kind met de aalmoes uit marmer beitelde.

"Het is een schitterend beeld van bijna 500 kilogram”, zegt Tom Verhofstadt, secretaris van de vzw Epitaaf. Die organisatie ontfermt zich over funeraire grafkunst en bood zo het beeld de laatste drie jaar nog onderdak om het te laten renoveren. “We hebben toch een band opgebouwd met dit beeld, dus het was enorm schrikken toen ik het nieuws te horen kreeg van een van de gidsen. Vrijdag was het beeld nog intact, maar bij een rondleiding zondag was het kwaad geschied.” (lees verder onder de foto)

Bortiermonument Grafgalerij Laken vandalisme
© Tom Verhofstadt/vzw Epitaaf
| Het beeld in betere tijden, toen het gerestaureerd werd.

Verhofstadt vindt niet alleen het vandalisme onbegrijpelijk, maar ook dat de daders de tijd hadden om het beeld met een slijpschijf te lijf te gaan. Volgens hem wijst alles in de richting van een kunstroof. “De beeldengroep ziet er heel klassiek uit, met een typisch Griekse haartooi. De daders zullen waarschijnlijk de hoofden op een sokkeltje steken en die zo te koop aanbieden. Daar is wel degelijk een markt voor”, aldus Verhofstadt.

De beheerders van het kerkhof zullen de politie op de hoogte brengen van de roof. Het is in elk geval een klap voor de grafgalerijen, die na 5 jaar restauratie pas eind 2017 opnieuw voor het grote publiek openden en ook door de stad Brussel gepromoot worden als toeristische trekpleister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?