20180830 Vorst Audi autofabriek luchtbeeld

| De site van Audi Vorst (archiefbeeld).

Aanvraag voor eerste grote windturbine in Brussel

NLS
© BRUZZ
26/03/2024

Eneco heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een grote windturbine op de site van Audi Brussels in Vorst. Bij goedkeuring zou het gaan om de eerste grote windmolen op hoofdstedelijk grondgebied.

Momenteel zijn er slechts twee kleine windturbines in het Brussels gewest: bovenop de hoofdzetel van Sibelga, en eentje op het dak van autofabrikant Toyota. Een paar jaar geleden nog stond een proefproject in de steigers voor een groot exemplaar op de site van Coca-Cola in Anderlecht. Maar dat ging uiteindelijk niet door wegens ongunstig advies van de overlegcommissie.

Daar zou echter verandering in kunnen komen. Recent werd immers een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een grote windturbine op de site van Audi Brussels in Vorst. “Sinds 2018 is de fabriek netto CO2-neutraal", legt Peter D’hoore uit, woordvoerder van Audi Brussels. Daarvoor werkt de site uitsluitend op groene stroom, voor een groot deel afkomstig van de 107.000 vierkante meter aan zonnepanelen.

Optimaliseren

“Het blijft wel onze ambitie om te optimaliseren. Daarom zaten we rond de tafel met Eneco, om te bekijken op welke manier we dat konden doen.” Naast een uitbreiding van het aantal zonnepanelen die binnenkort gepland staat, kwam ook een voorstel tot de bouw van een grote windturbine uit de bus. Recent diende Eneco daarvoor een vergunningsaanvraag in.

De windturbine zou voornamelijk bedoeld zijn om de fabriek van energie te voorzien. “Maar bij de zonnepanelen zetten we de opgewekte stroom die overblijft over op het net, op momenten dat we minder stroom nodig hebben. Volgt een goedkeuring, dan zal dat bij de windturbine ook het geval zijn”, zegt D’hoore.

Wetgevend kader

Voorlopig is het nog even wachten op een beslissing rond de vergunningsaanvraag. De vorige windturbine in Anderlecht kreeg wel negatief advies van de overlegcommissie omwille van mogelijk geluidsoverlast. Maar dat zou op de site van Audi Vorst minder het geval zijn gezien de ligging dicht bij de E19, aldus nog de woordvoerder.

Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) stelde vorige keer ook dat het project op de Coca Cola-site voornamelijk verworpen werd uit gebrek van een wetgevend kader voor de plaatsing van grote windturbines. En dat is nu nog steeds het geval, bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw, Ans Persoons (Vooruit.brussels).

“Dat kader zal opgenomen worden in de herziening van het gewestelijk bestemmingsplan, een taak voor de volgende regering”, klinkt het. Het kabinet benadrukt wel dat een vergunningsaanvraag mogelijk blijft, en het ontbreken van een wetgevend kader zeker niet een automatische ‘nee’ betekent voor de goedkeuring. “Het houdt vooral in dat ze nu binnen een minder duidelijk kader opereren”, zegt de woordvoerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni