Afvaltoerisme blijft probleem: 'Mensen komen naar Brussel om hun vuilnis te dumpen'

© BRUZZ
28/02/2024

Sluikstorten blijft op verschillende plekken in Brussel een groot probleem. Meer nog, mensen komen zelfs van buiten Brussel naar de hoofdstad om er hun vuilnis te dumpen. De Vilvoordselaan aan de Haven van Brussel is daar een treffend voorbeeld van. “Het gaat om bergen afval."

Net Brussel heeft zelfs een woord voor sluikstorten langs de invalswegen: afvaltoerisme. "Een term voor mensen die buiten Brussel wonen maar hier vuilnis dumpen", duidt Adel Lassouli, woordvoerder van Net Brussel. Als verklaring haalt hij de duurdere prijzen voor vuilniszakken in Vlaanderen en Wallonië aan, waardoor sommigen een voordeel zien in sluikstorten.

Mobiele camera’s kunnen een oplossing bieden, maar momenteel zijn er slechts twintig in dienst. En systematisch opruimen lost ook weinig op. "Ofwel ruim je op en wordt er opnieuw afval gedumpt, ofwel laat je alles liggen en hoopt het vuil zich op. Beide opties wekken helaas de indruk dat sluikstorten gedoogd wordt", zegt Lassouli.

Daarom lanceert Net Brussel in maart een nieuwe sensibiliseringscampagne rond sluikstorten in Brussel. Daarnaast zal langs de wegen waar het meeste afval wordt achtergelaten, strenger gecontroleerd en beboet worden.

Vooruitgang

Maar sluikstorten is wel degelijk te voorkomen, bewijst de situatie op de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek. De straat werd in 2019 door de BRUZZ-lezers verkozen tot vuilste straat van Brussel, maar daar is nu, na vijf jaar, heel wat vooruitgang geboekt.

Zo plaatste de NMBS een hek van vier meter hoog voor een braakliggend terrein om sluikstort te verhinderen. En ook de gemeente deed haar deel. "We snoeiden de bomen, en installeerden meer camera’s", zegt voormalig schepen van Openbare Netheid Olivier Mahy (MR). "Tientallen sluikstorters werden daardoor op heterdaad betrapt. En ook de aanleg van een park droeg bij aan de openbare netheid.”

Ondanks de verbeteringen, vinden sluikstorters toch nog af en toe hun weg naar de straat. Huidig schepen van Openbare Netheid, Gloria Garçia Fernandez (MR), belooft alvast meer mobiele camera’s te plaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni