1890 Oranje zak 14

Ivan Put

| Een ophalingsronde van de oranje zak.

DEBATTEER MEE Verplichte oranje bak: 'Niet iedereen heeft voldoende afval voor een bak'

© BRUZZ
17/05/2024

Wij vroegen aan onze lezers of Brussel de oranje vuilnisbak in plaats van een oranje zak verplicht moet maken. De meerderheid van de deelnemers vindt dat echter geen goed idee, vooral omwille van een gebrek aan plaats én voldoende organisch afval.

Precies één jaar geleden werd in het hele gewest de oranje zak ingevoerd om tegemoet te komen aan de Europese doelstellingen: de witte zak met restafval moest slanker, en meer afval moest een tweede leven krijgen. Heel wat Brusselaars waren geen voorstander van een verplichting. Een jaar later kampen heel wat gemeenten met een ‘recyclage-kloof’: de ene buurt doet het goed, in de andere zijn er weinig oranje zakken te zien. Sommige gemeenten pleiten dan weer voor het verplichten van de oranje vuilnisbak, door de vele opengescheurde zakken.

26 lezers zijn daar echter niet mee akkoord en vinden dat niet iedereen genoeg afval heeft om de zak te vullen. Ook vrezen ze dat een oranje vuilnisbak te groot is, makkelijk verdwijnt en ongedierte aantrekt. “In een stad waar zoveel mensen geen ruimte hebben voor nog een vuilnisbak op hun appartement, die bovendien niet geschikt is voor wat het herbergt, kan men dit niet verplichten. Ook de niet aflatende slechte dienstverlening van Net Brussel helpt niet”, zegt lezer Pablo B.

Lees verder onder de samenvatting

17 deelnemers vinden dan weer wel dat de oranje bak verplicht moet worden en argumenteren dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. Ook denken de voorstanders dat bakken - tegenover de huidige zakken - minder aangevreten zullen worden door ongedierte. “Het is veel hygiënischer buiten op straat, maar het zorgt ook voor veel minder geurtjes binnen in huis. Het maakt de job van de vuilnismannen en -vrouwen ook veel makkelijker”, stelt Fran G.

3 lezers twijfelen en vinden vooral dat Net Brussel eerst moet zorgen dat de huidige ophaling vlot verloopt voor er nieuwe regels worden opgelegd. “Mocht Net Brussel wekelijks de zak netjes ophalen, dan is een zak voor enkele uren op straat geen probleem. Helaas is het soms niet het geval en blijven die zakken dagen liggen, met als gevolg opengescheurde zakken”, besluit Bruno V.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni