Belga

| In het rapport wordt erop gewezen dat luchtvaartmaatschappijen steeds vaker nieuwe, stillere vliegtuigen inzetten op Brussels Airport. "In 2024 werden 36 procent van de vluchten uitgevoerd met de meest efficiënte toestellen, versus 25 procent in 2019", luidt het.

Geluidshinder Brussels Airport treft vooral inwoners Brussel-Stad en Schaarbeek

© Belga
02/05/2025

Meer dan 100.000 mensen die in de ruime omgeving wonen van Brussels Airport zien hun slaap ernstig verstoord door de opstijgende en landende vliegtuigen. De hinder is relatief het grootst in de Stad Brussel en Schaarbeek. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie naar de geluidsimpact van de luchthaven.

Het aantal 'ernstig slaapverstoorden' is een nieuwe term in de jaarlijkse rapportering van de geluidsimpact van de luchthaven door een onafhankelijk studiebureau, luchtvaartconsultant To70. Het maakt deel uit van de nieuwe omgevingsvergunning die de luchthaven vorig jaar kreeg en wordt berekend op basis van richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens die berekening, en op basis van de meest recente bevolkingsgegevens, waren er 101.753 'ernstig slaapverstoorden' in 2024. Zij wonen verspreid over een veertigtal gemeenten, met de stad Brussel (17.972) en de Brusselse gemeenten Schaarbeek (12.925) en Evere (7.009) op kop.

Een andere nieuwe term in het rapport is die van het aantal 'ernstig gehinderden', waarbij ook de hinder overdag wordt meegerekend. Dat aantal wordt geraamd op 209.110, opnieuw op basis van de meest recente bevolkingsgegevens.

In beide gevallen is er een toename tegenover 2019, toen er nog meer vluchten waren van en naar Brussels Airport. Maar de stijging heeft vooral te maken met de toegenomen bevolking, en niet zozeer met extra vliegtuighinder die er zou zijn.

Stillere vliegtuigen

In het jaarlijkse rapport over de geluidsimpact van de nationale luchthaven is wel al langer sprake van het aantal 'potentieel sterk gehinderden'. Dat wordt voor 2024 geschat op 13.323. Dat is hetzelfde niveau als in 2023 (13.432). Ook daar speelt de bevolkingsgroei een rol: "met een constante bevolking zou in 2024 het aantal potentieel sterk gehinderden 1,9 procent lager zijn geweest", klinkt het.

Dat het aantal 'potentieel sterk gehinderden' veel lager ligt dan het aantal 'ernstig slaapverstoorden' en 'ernstig gehinderden', heeft te maken met de basis waarop de berekening wordt uitgevoerd.

Zo wordt het aantal 'potentieel sterk gehinderden' berekend op basis van de mensen die te maken krijgen met een geluidsbelasting vanaf 55 decibel, terwijl de drempel voor de andere getroffenen lager ligt (respectievelijk 40 en 45 decibel). Daardoor is de berekeningsbasis bij de laatste twee groepen veel groter.

Er waren vorig jaar 198.617 vliegbewegingen op de luchthaven, een verder herstel na drie door de coronacrisis bepaalde jaren. Maar vergeleken met 2019, voor de coronapandemie, lag het aantal vliegbewegingen nog 15 procent lager.

In het rapport wordt erop gewezen dat luchtvaartmaatschappijen steeds vaker nieuwe, stillere vliegtuigen inzetten op Brussels Airport. "De vliegtuigvloot op de luchthaven wordt ook steeds geluidsefficiënter door de intrede van meer en meer toestellen van de nieuwste generatie. In 2024 werden 36 procent van de vluchten uitgevoerd met de meest efficiënte toestellen, versus 25 procent in 2019", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Milieu , Brussels Airport , To70

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni