| Een tiental klimaatactivisten protesteerde maandag voor het Egmontpaleis.

Klimaatactivisten betogen bij aanvang van bijeenkomst Europese milieuministers

DVDE
© Belga
15/01/2024

Een tiental activisten van de organisatie Rise for Climate heeft maandag voor aanvang van een informele bijeenkomst van de Europese milieuministers aan het Brusselse Egmontpaleis opgeroepen tot een snellere uitstap uit fossiele brandstoffen.

"Het is noodzakelijk dat de 27 lidstaten de wortel van het probleem aanpakken, door zo snel mogelijk de fossiele brandstoffen achter zich te laten. Adaptatiemaatregelen, hoe nodig ze ook zijn, zullen niet volstaan om overlijdens door klimaatverandering te vermijden," zo stelt Rise for Climate.

Op de agenda van de tweedaagse bijeenkomst van de Europese milieuministers staan drie gespreksthema's: adaptatie en veerkracht, rechtvaardige transitie en circulaire economie. De klimaatactivisten betreuren dat "het essentiële" niet op de agenda staat, namelijk "de beperking van klimaatverandering door de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen."

Het ondertekenen van het non-proliferatieverdrag fossiele brandstoffen zou volgens Rise for Climate een goed begin zijn. Dat verdrag, een campagne die onder meer wordt gesteund door het Brussels Gewest, zou de Europese landen in staat stellen om "zich te verzetten tegen de meest vervuilende projecten, zoals de mijnen van Hambach en Garzeweiler in Duitsland, echte klimaatbommen."

Maron toont begrip

De Brusselse milieuminister Alain Maron (Ecolo), die namens het Belgische EU-voorzitterschap de vergadering voorzit, toonde begrip voor de actievoerders. Zijn kabinet verzekerde dat ook de beperking van klimaatverandering maandag aan bod zal komen tijdens de besprekingen in het Egmontpaleis.

De Europese Unie heeft als doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen in vergelijking met 1990, en klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050. Dat is ook wettelijk verankerd in de Europese klimaatwet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni