Net Brussel

Reizende Recyparken zien ingezameld afval stijgen in 2023

© Belga
15/01/2024

De Mobiele Recyparken van Net Brussel hebben 1.780 ton afval verzameld in 2023, een stijging van 95 ton in vergelijking met 2022.

Van de 1.780 ton ingezameld afval is 1.490 ton grof huisvuil, 186 ton waren afgedankte elektronische apparaten en 103 ton was huishoudelijk klein chemisch afval.

De rondtrekkende Recyparken werden zeven jaar geleden in het leven geroepen door Net Brussel. Tweemaal per jaar, in de lente en de herfst, trekken de mobiele containerparken door veertien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bedoeling is om het grof huisvuil zo dicht mogelijk bij huis op te halen, ook om de verleiding tot sluikstorten tegen te gaan.

Recyclage dicht bij huis

Net Brussel maakt daarnaast werk van een verbetering van het aantal ingezamelde voorwerpen dat een tweede levenscyclus kan krijgen. Ook de Mobiele Recyparken doen mee binnen dit proefproject om weggeworpen voorwerpen te recycleren. Zo werd samen met de gemeenten Watermaal-Bosvoorde, Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Elsene, Anderlecht en Sint-Agatha-Berchem een nieuw systeem bedacht om potentieel herbruikbare voorwerpen te identificeren en te verzamelen.

Samen met partners uit de sociale sector en economie heeft Net Brussel nieuwe containers voorzien om spullen voor hergebruik ter beschikking te stellen van de Brusselaars. Onder de 43 ton daarin ingezamelde voorwerpen zijn 8 ton kleine alledaagse voorwerpen, 8 ton textiel, 8 ton meubilair, 7,5 ton boeken en 5,2 ton vrijetijdsspullen. Daarnaast werden ook 3,5 ton kleinere elektronische apparaten ingezameld, 2,1 ton fietsen en 0,8 ton matrassen.

"Ik ben heel blij met het succes van de Mobiele Recypark-campagnes van Net Brussel in samenwerking met de actoren van de sociale economie," aldus Brussels minister voor Milieu en Openbare Netheid Alain Maron (Ecolo). "Ze bieden de Brusselaars een oplossing om hun grofvuil zo dicht mogelijk bij huis weg te doen en ze garanderen ook dat de ingeleverde spullen een tweede leven krijgen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni