Schaarbeek pakt overlast van duiven aan met anticonceptiezaad

LV
09/02/2024

Schaarbeek begint met een plan om de duivenpopulatie en de bijhorende overlast aan te pakken. De gemeente zal op vijf verschillende plekken omkeerbare voorzieningen met anticonceptiezaden voor duiven plaatsen. "Op vier jaar tijd zou de duivenpopulatie zo met tachtig procent moeten afnemen", vertelt schepen van netheid en dierenwelzijn van Schaarbeek Deborah Lorenzino (Défi).

"Met respect voor het dierenwelzijn zal deze maatregel Schaarbeek in staat stellen om de duivenpopulaties op haar grondgebied beter te beperken en te beheersen. Ze veroorzaken een aantal ongemakken in de stad, voornamelijk door hun uitwerpselen: vuil, schade aan straatmeubilair en gebouwen, hoge reinigingskosten, ziektes, etc. Daarom was het belangrijk om na te denken over een effectieve en veilige oplossing om deze overlast effectief te bestrijden", meent Lorenzino.

"We hebben een analyse gemaakt van de plekken in Schaarbeek die het meest getroffen worden door de overlast, dat zijn onder meer het Verboekhovenplein en het Weldoenersplein. Er komen in totaal vijf vogelzaadverdelers op ons grondgebied die anticonceptie voor de vogels bevatten."

"Op één jaar tijd zou de duivenpopulatie al met dertig procent af moeten nemen, na vijf jaar zouden er tachtig procent minder duiven moeten zijn", besluit Lorenzino.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Milieu, duiven, deborah lorenzino, anticonceptiezaad, Schaarbeek, Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni