Schaarbeek sleept Net Brussel voor de rechter om staking in Brabantwijk

© BRUZZ
25/06/2024
Updated: 25/06/2024 17.47u

De gemeente Schaarbeek heeft dinsdag een privébedrijf ingeschakeld om het vuilnis in de Brabantwijk op te halen. De arbeiders van Net Brussel weigeren daar nog langs te gaan na verschillende gevallen van agressie. De gemeente laat dinsdag weten dat ze van plan is om gerechtelijke stappen te nemen tegen Net Brussel. "Er moet een oplossing komen," klinkt het in de buurt.

De Brabantwijk lijkt wel een stortplaats, kon BRUZZ dinsdagochtend vaststellen. Al dagenlang stapelt het vuil zich op in de wijk achter het Noordstation. De schoonmaakploegen van Net Brussel doen er voorlopig geen rondes meer na enkele gevallen van agressie. Net Brussel vraagt de gemeente Schaarbeek om de veiligheid van haar personeel te garanderen door de gemeenschapswacht of de politie in te zetten.

Een akkoord daarover is er nog niet. De gemeente Schaarbeek deed dinsdag intussen beroep op een privébedrijf om de straten, waaronder de Brabant- en de Aarschotstraat, proper te maken. "We zijn hier met zes arbeiders, een veegwagen en een vrachtwagen," zegt de werfleider van het door de gemeente ingeschakelde bedrijf Krinkels, Guibert Verstraeten. "Het is hier wel extreem."

"Elders in de stad kom je zulke taferelen niet tegen," zegt buurthandelaar Iahced El Messaoudi. Hij toont begrip voor de stakende straatvegers en wijst op veiligheidsproblemen in de buurt. "Ik begrijp hen, maar er moet een oplossing komen. Het is niet normaal dat er zoveel vuilnis op de grond ligt."

Rechtszaak

Hoe lang Krinkels voor propere straten zal moeten zorgen, is niet duidelijk. Per dag kost het de gemeente Schaarbeek 10.000 euro om het bedrijf in te schakelen in de Brabantwijk. Schepen van Openbare Netheid Deborah Lorenzino (Défi) heeft het over een noodoplossing.

"Net Brussel laat een hele wijk in de steek, maar wij niet," aldus de schepen. Het college keurde dinsdagochtend de lancering van een openbare aanbesteding goed. Op die manier wil de gemeente op een meer structurele manier samenwerken met een privébedrijf om de netheid in de Brabantwijk te garanderen. "We gaan de situatie niet nog verder laten ontsporen."

Daarnaast heeft het college besloten om Net Brussel voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg te slepen. De gemeente verwijt het gewestelijke agentschap een gebrek aan reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni