Suzanne Ryvers, schepen van Gemeentelijke eigendommen en Energie in Sint-Gillis en Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie.

Sint-Gillis legt zonnepanelen op vijf publieke gebouwen

© BRUZZ
01/06/2024

De gemeente Sint-Gillis stelt de daken van vijf publieke gebouwen beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie. De coöperaties brupower en Pajopower zullen er zonnepanelen plaatsen en ze ook financieren.

De gemeente zal rechtstreeks genieten van de geconsumeerde zonne-energie in de gebouwen waar zonnepanelen op het dak liggen.

Het gaat over vijf gebouwen: de crèches op de vernieuwde ECAM-site, het Huis van Culturen, verschillende kleine gebouwen op de BARCA-site, het Preventiehuis/Maison de la Prévention en het sportcentrum 'Russie'.

Ook inwoners kunnen toegang verkrijgen tot de hernieuwbare energie. De geproduceerde energie die de gebouwen zelf niet gebruiken, zal ter beschikking worden gesteld van de energiegemeenschap. Dat wil zeggen dat zo’n 40 gezinnen en 10 handelaars hiervan zullen kunnen genieten. Hiervoor moeten ze eenmalig een aandeel van minstens € 50 kopen om lid te worden van de energiegemeenschap.

"Er volgt een fysiek infomoment waarbij inwoners zich kunnen aanmelden als coöperant. "First come, first served,” zegt Suzanne Ryvers (Groen), schepen van Gemeentelijke Eigendommen en Energie. “Ze krijgen vervolgens een gratis digitale meter en zullen kunnen genieten van de resterende energie.”

Tegen het einde van de zomer worden de zonnepanelen geplaatst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni