Minderjarige relschopper uit Brussel weer vrijgelaten

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 28 november 2022
Updated: 28-11-2022 - 16:23

De persoon die zondagnamiddag gerechtelijk werd aangehouden bij de rellen na de WK-wedstrijd tussen België en Marokko, is een minderjarige die in Brussel woont. Dat zegt het Brussels parket. Na zijn verhoor werd hij weer vrijgelaten.

De enige persoon die zondag na de WK-match Marokko-België gerechtelijk werd aangehouden, blijkt een minderjarige te zijn uit Brussel. "De jongen is ondertussen door het parket vrijgelaten na het verhoor", laat het Brussels parket weten, "maar het onderzoek is nog lopende."

Intussen analyseert de politie al het beschikbare beeldmateriaal om nog andere relschoppers te identificeren.

In totaal verrichte de politie een tiental administratieve arrestaties en één gerechtelijke aanhouding. Voor de volgende wedstrijd van Marokko op het WK, aanstaande donderdag, neemt de politie de nodige voorzorgen.

Confrontatie met politie

Zondag rond 15.00 uur zochten tientallen mensen, onder wie sommigen met een bivakmuts, de confrontatie met de politie in het centrum van Brussel, waar veel voetbalfans aanwezig waren na de WK-wedstrijd. Er werd vuurwerk afgestoken, met projectielen gegooid en voorwerpen in brand gestoken, onder meer een container op het kruispunt van de Lemonnierlaan en de Woeringenstraat. Straatmeubilair en voertuigen raakten beschadigd.

Een RTBF-journaliste raakte gewond in het gezicht door vuurwerk. De openbare omroep maakte zondagavond bekend aangifte te zullen doen. Ook één agent raakte gewond aan de knie. De agent is arbeidsongeschikt tot 2 januari.

Ook raakte een wagen van de Brusselse brandweer beschadigd. "Een van onze ambulances is gestenigd nabij de Lemonnierlaan", zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. "Er is schade aan het koetswerk, de spiegels en de koplampen. Gelukkig is de bemanning ongedeerd en konden ze rekenen op de steun van de politie. We vinden het onbegrijpelijk en kafkaiaans dat de hulpdiensten op de politie moeten rekenen om in alle rust en veilig te werken." De politie greep daarom in met sproeiwagens en traangas.

Rust teruggekeerd

Rond 19.00 uur was de rust teruggekeerd in het stadscentrum van Brussel, maar ook in de wijk Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek, het Paviljoenplein in Schaarbeek en het Barraplein in Anderlecht, waar ook ordeverstoringen plaatsvonden, vult de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene aan.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?