Anderlechtse fietsers hertekenen zelf fietspad

© BRUZZ
04/05/2024
Updated: 04/05/2024 16.50u

Anderlechtse fietsers zijn het slecht onderhoud van de fietspaden in hun gemeente beu en herschilderden zaterdag delen van een fietspad dan maar zelf.

Dankzij fietspaden kunnen fietsers zich veilig en comfortabel naar hun bestemming begeven. Via een duidelijke fysieke afscheiding of verf, wordt een plek aangeduid die exclusief voorbehouden is voor fietsers. Voorwaarde is dat het fietspad zichtbaar is.

En daar wringt vandaag het schoentje, aldus Velo-Fiets Anderlecht. Op verschillende gemarkeerde fietspaden is de verf verdwenen. "Het is niet langer duidelijk dat het hier om een fietspad gaat. Een dergelijk onzichtbaar fietspad zorgt voor verwarring: Wie kan er gebruik van maken? Bij een ongeluk zal de rechthebbende zijn of haar gelijk niet bekomen."

Daarom hield Velo-Fiets Anderlecht zaterdagochtend een actie in Anderlecht, door een aantal markeringen voor fietsers zelf te herschilderen op de Raymond Vander Bruggenlaan.

Christian Smets, co-voorzitter Velo-Fiets: "De politieke klasse pakt maar al te graag uit met megalomane projecten. Maar als bij de vraag om ‘regulier onderhoud’ te voorzien, waar de burger recht op heeft, geven ze niet thuis. En dat is bijzonder jammer."

'Verf lag klaar'

De gemeente reageert dat ze wel degelijk tijd en middelen voorziet voor onderhoud, zegt schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hubsch (Groen). "Ik begrijp de symboliek van de actie, maar de fietspaden in die straat worden elk jaar herschilderd. We gingen dat sowieso deze lente doen en het materiaal ligt klaar, alleen lukt dat niet tijdens de wintermaanden," vertelt ze. Omwille van het drukke autoverkeer, is zo'n regelmatige verfbeurt vaker nodig. "De komende weken krijgen de fietspaden in de omliggende straten, zoals de Brogniezstraat, zeker nog een nieuwe laag verf."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni