Autodeelbedrijf Poppy na vertrek Miles: 'Ook wij hebben last van problematische gebruikers

LV
12/03/2025
Updated: 12/03/2025 17.08u

Autodeelbedrijf Miles kondigde dinsdag aan ons land te verlaten vanwege 'aanhoudend vandalisme. Ook autodeelbedrijf Poppy kampt met dat probleem: "We hebben het momenteel nog onder controle, maar blijven proactief ingrijpen", klinkt het.

Het Duitse autodeelbedrijf Miles heeft besloten om België te verlaten. “Hoewel onze gebruikscijfers een positieve trend vertonen, werden onze activiteiten steeds vaker getroffen door vernieling, misbruik van onze wagens en pogingen tot diefstal, vooral in Brussel”, stelt het bedrijf in een communiqué.

Het Belgische autodeelbedrijf Poppy kampt met dezelfde problematiek, maar laat weten niet weg te trekken. "Vandalisme is ook voor ons een probleem, vooral in Brussel. Gebruikers vertonen gevaarlijk rijgedrag, wat resulteert in schade. Of ze laten de auto niet netjes achter", vertelt marketingdirecteur Pierre de Schaetzen.

Onder controle

Toch meent de Schaetzen dat Poppy het probleem onder controle heeft: "Wij kunnen dit beheersen, omdat ons bedrijf kleinschalig begon en geleidelijk groeide, met een voortdurende evaluatie van problemen zoals vandalisme."

"Wij zijn al zeven jaar actief en blijven nieuwe initiatieven invoeren om de schade van vandalisme te beperken. Miles daarentegen streek in het najaar van 2022 neer in Brussel met 1.400 wagens en moest meteen omgaan met de impact van vandalisme op een omvangrijke vloot van voertuigen", stelt hij.

Detecteren en beboeten of bannen

"Op basis van gebruikersdata kunnen wij de problematische profielen op het platform eruit filteren. In eerste instantie contacteren wij die gebruikers en maken we hen attent op de voorgeschreven regels rond autodelen", doet de Schaetzen uit de doeken. "Bij verder problematisch rijgedrag of vandalisme worden zij beboet of zelfs gebannen van ons platform."

"In totaal betreft het minder dan één procent van onze gebruikers. Toch blijft vandalisme één van onze grootste kosten. Daarom blijven we proactief ingrijpen. Maar het is een werk van lange adem", gaat hij verder. "Momenteel bekijken we bijvoorbeeld hoe we rookgeur en afval in de wagens beter kunnen detecteren en zullen we in die gevallen ook strenger optreden."

"Als een auto opgefrist of gekuist moet worden rekenen we nu al de kosten door aan de gebruiker", stelt de Schaetzen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni