22 april 2024 renovatiewerken aan de Leonardkruispunt (kruising Brusselse Ring en E411, grondgebied Tervuren en Oudergem.

Belgaimage

| Om de steunpunten tussen de twee tunnels onder het knooppunt te kunnen renoveren wordt de tunnel van de Brusselse Ring dertien dagen afgesloten.

Bijkomende hinder verwacht aan het Leonardkruispunt vanaf 8 mei

© BRUZZ
29/04/2024

Van 8 tot en met 20 mei kan er geen verkeer door de tunnel van de Brusselse Ring onder het Leonardkruispunt. Het verkeer zal bovengronds moeten omrijden, er wordt veel bijkomende hinder verwacht.

De werken concentreren zich op de ‘steunpunten’ tussen de tunnel van de Ring en die van de E411. “Om die te vervangen, zal de balk waar de tunnel van de E411 op rust even opgetild worden,” zo verklaart het agentschap maandag in een persbericht. “Dat gebeurt met een ‘vijzel’, een grote schroef waarmee je grote lasten kan optillen en stabiliseren.”

Daardoor kan er geen verkeer door de dieper gelegen tunnel van de Brusselse Ring, die blijft bijna twee weken afgesloten. Dat doet Wegen en Verkeer niet toevallig in de periode van het hemelvaart- en pinksterweekend. Zo hoopt het Vlaams wegenagentschap de verkeershinder te beperken, want er is dan gewoonlijk minder verkeer op de weg.

Calamiteitendoorsteek

Toch wordt er nog steeds veel hinder verwacht door de werken, op zowel de Buiten- als Binnenring. Bovendien werkt het agentschap tegelijk ook aan de Vierarmentunnel twee kilometer verderop. Wegen en Verkeer plaatst er een ‘calamiteitendoorsteek’: “Dat is een doorgang tussen beide kokers van de tunnels, zodat de hulpdiensten bij een incident vlot tot in de tunnel raken,” zo legt het agentschap uit.

Het Leonardkruispunt is al enkele weken een bron van veel verkeersergernis. Op dit moment wordt aan de in- en uitgangen van de tunnels van het knooppunt gewerkt. Daarvoor is de verbindingsboog vanuit Brussel richting Waterloo maanden afgesloten, een controversiële maatregel die al voor veel hinder zorgt. De gemeente Oudergem trok naar de rechter om de afsluiting tegen te houden, de Brusselse gemeente vreesde een te grote impact op de doorstroming op haar grondgebied. Een uitspraak wordt volgende maand verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni