| Cabinepersoneel Brussels Airlines.

Cabinepersoneel Brussels Airlines dreigt met acties

© Belga
16/02/2024

De sociale onrust bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines neemt weer toe. Nadat eerder de piloten een bemiddelaar hadden gevraagd in het sociaal overleg, dreigt nu een deel van het cabinepersoneel met acties de komende weken. Dat zegt de Franstalige christelijke bediendebond CNE vrijdag. De directie zegt beschikbaar te zijn voor overleg.

Eventuele acties zouden tot "ernstige verstoringen" kunnen leiden, zegt CNE-vakbondsman Didier Lebbe. Volgens hem zijn de stewards en stewardessen geïrriteerd en voelen ze zich in de steek gelaten, omdat er geen enkele vooruitgang zit in de gesprekken over onder meer uurroosters en lonen. In november was er een stakingsaanzegging ingediend, in december kon een staking nipt vermeden worden.

Lebbe zegt te betreuren dat Brussels Airlines niet geprofiteerd heeft van de kalmere wintermaanden om de sociale problemen bij de luchtvaartmaatschappij op te lossen. Hij waarschuwt voor een "sociaal onrustige zomer".

Hopen op een akkoord

De directie van Brussels Airlines zegt beschikbaar te zijn om rond de tafel te gaan zitten voor onderhandelingen met de vertegenwoordigers van stewards en stewardessen. Ze blijft hopen dat er een akkoord uit de bus komt waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Ook bij andere vakbonden is te horen dat het sociaal overleg niet vooruitgaat, noch bij het cabinepersoneel, noch bij de piloten, noch bij het grondpersoneel. Wat de piloten betreft, is er maandag een eerste vergadering in aanwezigheid van een bemiddelaar.

Midden januari was er een 24 urenstaking bij de piloten. Twee op de drie vluchten moesten toen geannuleerd worden. Een tiental dagen later legden een aantal technici in de onderhoudsafdeling van Brussels Airlines het werk neer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Staking Brussels Airlines, staking, cabinepersoneel Brussels Airlines, Brussels Airport, Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni