Meer dan 150 oproepen bij brandweer na onweer, meerdere tunnels ondergelopen

© BRUZZ - Belga
09/07/2024
Updated: 09/07/2024 20.15u

Dinsdagavond trok een fel onweer over Brussel. Hevige buien zorgden voor wateroverlast, ook felle rukwinden tot bijna 100 kilometer per uur zorgden voor problemen. De Brusselse brandweer had omstreeks 18.45 uur meer dan 150 oproepen gekregen.

Aan het einde van de ochtend schaalde het KMI het alarmniveau op van code geel naar code oranje, met het oog op de naderende buien vanuit het noordwesten van Frankrijk. Daarop inspelend sloot Leefmilieu Brussel alle parken in de stad en het Zoniënwoud vanaf 17.00 uur.

Volgens brandweervoerder Walter Derieuw is het korps momenteel bezig de meer dan 150 oproepen te behandelen. Meerdere interventies zijn aan de gang: in totaal gaat het om zeker 22 interventies, er staan er nog 150 op de lijst. De problemen gaan van ondergelopen straten en afgebroken takken tot omgewaaide bomen. "Eén persoon is lichtgewond geraakt toen een vals plafond is ingestort, maar die persoon heeft na verzorging het ziekenhuis al mogen verlaten."

Ondergelopen tunnels

Brussel Mobiliteit meldde dat meerdere tunnels in de stad waren afgesloten door de wateroverlast. Rond 20 uur was de Wettunnel richting het centrum nog altijd afgesloten. Meerdere voertuigen hadden zich daar vastgereden omdat hij ondergelopen was. Ook verschillende straten, waaronder de Belliardstraat, zijn ondergelopen.

Een derde onsweerbui dinsdagavond zette ook de Annie Cordytunnel richting Basiliek onder water. Die was volgens Brussel Mobiliteit enige tijd afgesloten voor het verkeer, maar even na 20 uur weer geopend.

Op de Brusselse ring verloopt het verkeer heel moeizaam. Zo verspert een omgewaaide boom het verkeer ter hoogte van Beersel en was er wateroverlast op de ring ter hooogte van Diegem. In Ukkel werden in de late namiddag windstoten tot 102 km/u geregistreerd.

Treinverkeer verstoord

Ook de spoorwegen ondervinden hinder van het stormachtige weer. Door een boom op de sporen bij Beersel is het treinverkeer momenteel onderbroken tussen Linkebeek en Halle en het spoorverkeer is verstoord tussen Brussel-Luxemburg en Ottignies. Dat komt ook door een boom op de sporen, ditmaal in Etterbeek. Die is ondertussen weggehaald, toch zal het treinverkeer daar lange tijd moeizaam verlopen. Het stormweer zorgt ook voor vertragingen bij het hogesnelheidsverkeer naar Nederland, daar worden treinen omgeleid.

Bij de MIVB is tramlijn 7 onderbroken tussen Buyl en Churchill, net als tramlijn 8 tussen Buyl en Legrand. Verschillende buslijnen zijn omgeleid, waaronder de 41 als gevolg van de sluiting van het Terkamerenbos. De lijn is beperkt tot Florida in de richting van Héros. Ook buslijn 45 is omgeleid tussen Ciceron en Marcel Thiry.

Dinsdagavond worden nog meer buien en onweer verwacht, die kunnen plaatselijk heel fel zijn.

Ook aan de Van Praetlaan is de straat flink ondergelopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , code oranje , KMI , onweer , Walter Derieuw , Brusselse brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni