| De MIVB heeft het afgelopen jaar 375,8 miljoen reizigers vervoerd.

MIVB telde vorig jaar 11 procent meer reizigers, bijna gelijk aan situatie vóór corona

© Belga
28/05/2024

De MIVB heeft het afgelopen jaar 375,8 miljoen reizigers vervoerd, een stijging met 11 procent. Het aantal is weer bijna op hetzelfde niveau als dat van voor de coronapandemie, meldt de vervoersorganisatie. Contactloos betalen blijkt intussen ook enorm in populariteit toegenomen.

De metro's, bussen en trams legden in totaal 53,5 miljoen kilometer af, een stijging met 750.000 kilometer ten aanzien van 2022. De Brusselaars en pendelaars gebruiken vooral in het weekend en 's avonds opnieuw vaker het openbaar vervoer. In 2019, het jaar voor de coronapandemie, telde de MIVB ongeveer 434 miljoen reizigers.

Volgens de organisatie wordt het aanbod aan openbaar vervoer ook steeds aantrekkelijker in de daluren, met een verhoogde frequentie tussen de voertuigen. Ook qua klantentevredenheid stelt de MIVB dat ze de doelstellingen blijft waarmaken.

Oordeel reizigers: 7 op 10

"Jaar na jaar zetten we prioritair in op de frequentie, de stipheid, het comfort en de aansluitingen op het netwerk", aldus MIVB-CEO Brieuc de Meeûs. Volgens De Meeûs geeft ongeveer tachtig procent van de reizigers de openbaarvervoermaatschappij een zeven op tien. Daarenboven is de reiziger ook "tevreden over het personeel" van de MIVB.

Qua budgetbeheer stelt de gedelegeerd bestuurder dat er "verantwoordelijk" bestuurd wordt. De inkomsten uit de ticketverkoop van MIVB zijn met ongeveer 10 procent gestegen ten opzichte van 2022, goed voor 291 miljoen euro extra.

Netheid in stations

Ook de beslissing om de mogelijkheid tot contactloos betalen te voorzien, was volgens De Meeûs de juiste. Zo is het aantal contactloze betalingen in de bussen, trams en metro's goed voor ongeveer de helft van het aantal verkochte eenrittenkaarten in Brussel.

Ten slotte stelt De Meeûs ook dat het comfort toeneemt en dat het niveau van de netheid in de stations "stabiel blijft", al wil hij de problemen omtrent het drugsgebruik in de metrostations niet uit de weg gaan. "Dat mogen we niet verbergen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni