1 februari 2024: boerenprotest op het Luxemburgplein tegen de overdreven Europese regelgeving inzake landbouw.

| (Archief) Het boerenprotest op het Luxemburgplein op 1 februari 2024.

Waalse boeren plannen nieuw protest in Brussel op 26 februari

© Belga
14/02/2024

De Waalse boerenfederatie FUGEA plant op 26 februari een nieuwe protestactie in Brussel, op het moment dat de Europese landbouwministers er samenkomen. Dat heeft de organisatie woensdag aangekondigd in een persbericht. Naar verwachting krijgen ze gezelschap van Europese collega's, al is de deelname van andere Franstalige bonden nog niet zeker.

"Europa lijkt niet te begrijpen wat er op het spel staat en komt met voorstellen die bedoeld zijn om de sterksten te paaien", aldus FUGEA. De belangenorganisatie hekelt vooral de voorstellen van de Europese Commissie om "maatregelen ter bescherming van het milieu en de biodiversiteit af te schaffen".

FUGEA zal druk blijven zetten tot er "echte vooruitgang" wordt geboekt. De organisatie vraagt de EU onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten zoals met de Mercosur-landen en om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De afgelopen weken zijn boeren in België en de rest van Europa op straat gekomen tegen het landbouwbeleid. Ruim duizend tractors legden de Belgische hoofdstad op 1 februari lam en verschillende distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, boerenprotest, boeren, Waalse boeren, FUGEA, EU, Waalse boerenfederatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni