Belga Image

| Het Leonardkruispunt

Werken aan Leonardkruispunt: Oudergem sleept Vlaanderen voor de rechter

© Belga - BRUZZ
16/04/2024

De gemeente Oudergem is naar het gerecht gestapt tegen Vlaanderen voor de werken aan het Leonardkruispunt. Met die stap wil de gemeente ervoor zorgen dat een bijzondere wet uit 1980 gerespecteerd wordt, en er een pauze komt voor overleg met de betrokken gemeenten en belanghebbenden. De zaak komt woensdag voor de rechtbank van eerste aanleg.

Sophie de Vos, burgemeester van Oudergem, legt uit dat het de bedoeling is om Vlaanderen te herinneren aan de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen. Die bepaalt namelijk dat op- en afritten van de Brusselse ring (R0) slechts mogen worden gesloten of onbruikbaar gemaakt na overleg tussen de gewesten.

"Het doel van deze actie", vervolgt de Brusselse burgemeester, "is een pauze in te lassen die deze naam waardig is om dat overleg te organiseren. We willen de noodzakelijke werkzaamheden niet stoppen."

"Elk project heeft zijn verrassingen en de bijkomende problemen die aan de tunnelwanden zijn opgedoken, werden al in februari onder de aandacht gebracht van het Vlaams Gewest", zegt de burgemeester. "Er was dus voldoende tijd om overleg te organiseren. Zeker omdat bijvoorbeeld ook Vlaamse gemeenten als Kraainem en Wezembeek getroffen worden door de gevolgen van de afsluitingen."

Nieuw overleg

In een reactie aan BRUZZ zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) niet te willen ingaan op de juridische demarche. "Voorlopig gaan de werken gewoon verder en vandaag zitten de partners samen om te bekijken welke maatregelen er nog genomen kunnen worden om de verkeerssituatie te verbeteren", klinkt het. Het kan dan gaan over circulatieplannen of extra openbaar vervoer voorzien.

Vanochtend is de veelbesproken nieuwe fase van de werken aan het Leonardkruispunt van start gegaan, ondanks de vrees voor verkeerschaos. De bedoeling is dat de de bocht naar rechts richting Waterloo vandaag en morgen wel toegankelijk blijven tijdens de spitsuren om soelaas te bieden, maar vanaf donderdag gaat het hele kruispunt ook tijdens de spitsuren op slot.

Minister Peeters noemt de renovatie van de Leonardtunnel, die een "kritieke schakel in de Ring rond Brussel en in het Belgisch verkeersnetwerk" vormt, noodzakelijk.

Naast het overleg tussen de verschillende partners vandaag steken ook de Vlaamse, Brusselse en Waalse ministers van Mobiliteit vanavond de koppen nog eens bij elkaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Leonardkruispunt , Oudergem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni