N-VA en Vlaams Belang kanten zich tegen cannabisplannen Close: ‘Zwaktebod’

49776245746_3975c980c6_h.jpg
© Flickr CC/Cannabis Urlaub
© Flickr CC/Cannabis Urlaub

De Brusselse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn niet te spreken over de plannen van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) om cannabis uit het strafwetboek te halen.

Volgens Brussels parlementslid Matthias Vanden Borre (N-VA) zou een legalisering enkel de drugshandel ten goede komen. “Met minder in te zetten op repressie zijn preventie en hulpverlening absoluut niet gebaat. Dit is gewoon een zwaktebod van Close omdat de aanpak in Brussel totaal ontoereikend is.”

Volgens de N-VA’er is het versoepelen van de drugswetgeving uit den boze, zeker nu “criminele bendes steeds meer grip hebben op de Brusselse straten”. Vanden Borre verwijst bijvoorbeeld naar de schietpartijen in Molenbeek.

“Door jarenlang halfslachtig beleid is de situatie ontspoord tot wat ze nu is. Verder deze weg opgaan, betekent enkel meer chaos en geweld”, klinkt het.

'Verkiezingsthema'

Volgens Vlaams Belang heeft Brussel andere prioriteiten. “Er moet wel degelijk een debat over drugsgebruik en drugshandel gevoerd worden, want het problematisch drugsgebruik en zeker het geweld van drugsbendes neemt de laatste jaren sterk toe in de hoofdstad”, zegt Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael.

De fractieleider van Vlaams Belang in het Brussels parlement mikt op preventie en hulpverlening, maar wil niet weten van een gedoogbeleid.

“De Brusselse PS wil van cannabis en coffeeshops een verkiezingsthema maken”, vervolgt Lootens-Stael. “Close wil voor 2024 de eerste stappen zetten voor een gedoogbeleid. En daarna wil hij de wet verlaksen. Brussel als Europese drugshoofdstad? Daar past het Vlaams Belang voor.”

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?