| Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde.

Nakende uitzetting van 800 asielzoekers Paleizenstraat weinig waarschijnlijk

JB
© BRUZZ
16/12/2022

Het ziet er niet naar uit dat de ruim 800 asielzoekers die onderdak hebben gevonden in de Paleizenstraat in Schaarbeek komende maandag uit het gekraakte pand moeten vertrekken. Technisch gezien bestaat die mogelijkheid, maar op politiek niveau valt te horen dat een eventuele uitzetting gestuit zal worden.

Terwijl de spanning rond asielzoekers die de vriesnachten op straat moeten doorbrengen toeneemt in de federale regering, is er nog steeds geen oplossing in zicht voor de ruim 800 mensen die al wekenlang in een gekraakt gebouw in de Paleizenstraat in Schaarbeek verblijven.

Nochtans dreigen ook zij in principe maandag op straat te belanden, wanneer het door de rechter uitgesproken vonnis tot een uitvoeringsprocedure kan leiden.

Ter herinnering: in het gebouw, dat eigenlijk niet meer dan 350 mensen aankan, begonnen een kleine twee maanden geleden asielzoekers hun intrek te nemen omdat er voor hen geen plaats is in het gammele opvangnetwerk.

‘Schandalig’

Vorige week claimde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat er vanuit de gemeente Schaarbeek niet zal meegewerkt worden aan een uitzetting van de bewoners zolang er geen herhuisvesting op tafel ligt, en dat hij dat standpunt steunt.

Op het kabinet van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) klinkt klare taal die die positie nog eens bevestigt.

“We zullen niet samenwerken met de deurwaarder”, stelt kabinetschef Marc Weber. “Waar moeten deze mensen naartoe? Hen op straat gooien, zou schandalig zijn. De medische toestand van veel van deze mensen is lamentabel, sommigen zouden zelfs onmiddellijk gehospitaliseerd moeten worden.”

Dat er schurft, tuberculose en zowel cutane als de meer verontrustende respiratoire vorm van difterie circuleren bij bewoners van Paleizenstraat 48, is al langer bekend.

"Ik hoor politieke verklaringen, maar op juridisch vlak is er niets veranderd: het vonnis is vanaf maandag uitvoerbaar"

Marie Doutrepont (advocate)

‘Politieke verklaringen’

Toch is advocate Marie Doutrepont er niet gerust in. Het advocatenkantoor waarvan zij deel uitmaakt, verdedigt een twintigtal asielzoekers die in het ‘Palais des Droits’ leven. “Ik hoor politieke verklaringen, maar op juridisch vlak is er niets veranderd: het vonnis is vanaf maandag uitvoerbaar”, klinkt het.

Volgens Doutrepont blijven de asielzoekers in het gebouw zich mondjesmaat organiseren om de levensomstandigheden in het pand te verbeteren.

“Er zijn niet veel nieuwe mensen bij gekomen sinds het begin van de maand. Volgens tellingen van de verschillende gemeenschappen zou het om 850 tot 900 bewoners gaan.”

Ook zij blijft zich zorgen maken over de gezondheidssituatie van de asielzoekers. “We hebben het over typische ziektes die voorkomen bij mensen die in miserie leven en ziektes die grotendeels uit onze maatschappij verdwenen zijn. Het zijn besmettelijke aandoeningen waarvoor isolatie en hygiëne aangewezen zijn, twee dingen waarvan absoluut geen sprake is in het gebouw.”

Vooral omwille van die gezondheidssituatie, de vrieskou en natuurlijk het blijvende tekort aan opvangplaatsen lijkt het ondenkbaar dat er maandag, enkele dagen voor kerstmis, overgegaan zal worden tot de effectieve uitzetting van bijna 900 asielzoekers – zeker nu staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) steeds meer onder druk komt te staan om iets te doen aan de asielzoekers die in deze temperaturen op straat moeten slapen.

Op het kabinet van de Moor valt te horen dat er woensdag “artsen en verpleegkundigen zijn gepasseerd voor triage, zorgen en eventuele doorverwijzing”. Vandaag zal er op initiatief van de asiel- en migratiediensten opnieuw medisch personeel aan de Paleizenstraat aankloppen.

Asielzoekers Paleizenstraat

Afgesprongen verkoopdeal

Afgelopen vrijdag berichtte De Tijd dat de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij via het voorkooprecht last minute een stokje stak voor de aankoop van het gekraakte pand door vastgoedbedrijf Banimmo en projectontwikkelaar LIFE.

Het Brussels Gewest had eerder een deal beklonken met beide partijen om het complex twee jaar lang te mogen gebruiken voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne.

Volgens Peter Michiels, Oekraïnecoördinator voor het Brussels Gewest, verandert de aankoop niets aan die plannen. Hij benadrukt dat er geen werken uitgevoerd kunnen worden zolang er mensen in het pand verblijven. Dat kan bij een mogelijke uitzetting dus veranderen.

“Er liggen scenario’s op tafel waarbij we werken laten uitvoeren wanneer een deel van de huidige bewoners er nog zit. Over hoeveel mensen het dan gaat, kan ik niet zeggen. Maar het is uiteraard de bedoeling om de werken op een bepaald moment te hervatten.”

Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde

| Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni