Nieuw boswachtershuis in het Zoniënwoud gaat op in de natuur

In het Zoniënwoud is woensdag een splinternieuw boswachtershuis ingehuldigd. Het gebouw, gelegen in de Sint-Hubertusdreef, is bedekt met hout en heeft een zeer beperkte milieu-impact.

Het idee achter de bouw van boswachtershuis 'Brigade 1' was om een antwoord te bieden op de schrijnende nood aan verbetering van de werkomstandigheden van de twintigtal boswachters. Zij werden tot nu toe voorlopig ondergebracht in erg verouderde gebouwen.

De boswachters werden van bij het begin betrokken bij het ontwerp van het nieuwe gebouw, zodat zij hun specifieke noden konden uitdrukken. Zo moet het project ervoor zorgen dat zij over de gepaste uitrusting beschikken.

Milieubewust

Naast het welzijn van het personeel was het erg belangrijk dat het gebouw duurzaam zou zijn en op gepaste wijze in het landschap geïntegreerd werd. Het gebouw moest de omgeving zo weinig mogelijk verstoren door rekening te houden met het beschermde karakter van de site, het aanwezige waterwinningsgebied en het Natura 2000-gebied.

Op milieutechnisch vlak beschikt 'Brigade 1' met zijn 1110 m2 over uitstekende isolatiewaarden en een groot groendak. Zo stimuleert het nieuwe gebouw interactie met lokale fauna, met houten gevelbekleding waar vleermuizen zich in kunnen nestelen en aalbessenstruiken om vogels aan te trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?