Nieuw fresco 'Fabel' vervangt afgebrande giftbox

© JMB
| Wannes Lecompte legt de laatste hand aan zijn fresco Fabel in de Kerkstraat in S.A.-Berchem.

Achter de plek waar meermaals de Giftbox in brand werd gestoken, gaat de gemeente Sint-Agatha-Berchem vrijdag een nieuwe muurfresco inhuldigen: 'Fabel'. Het abstracte kunstwerk van 184m2, geschilderd in natte kalk, is van de hand van lokaal kunstenaar Wannes Lecompte.

Wannes Lecompte legt de laatste hand aan een muurfresco op een zijgevel van een huis in de Kerkstraat, dat de hoek vormt met de Joseph Mertensstraat. Woensdag of uiterlijk donderdag gaan de stellingen weg en is het werk volledig zichtbaar. Vrijdag wordt het kunstwerk officieel ingehuldigd. Op het kleine plantsoen met zitbank mocht de lokale artiest, die iets verder woont, ook de stam van een boom witkalken. "Het zorgt voor meer helderheid in het straatbeeld," verklaart hij nader.

Lecompte staat bekend om een spel van vlakken en lijnen waarmee hij zijn abstract werk kleur geeft. Eerder al mocht hij in het kader van 40 jaar cultureel centrum Strombeek-Bever, ook in Grimbergen (Strombeek) een fresco maken.

"Ik heb een verhaal gebracht over lijnen trekken, zoals ook op mijn arm nu staat."
© JMB
| "Ik heb een verhaal gebracht over lijnen trekken, zoals ook op mijn arm nu staat."

Fabel
De fresco is volledig eigenhandig door Lecompte vervaardigd, dus geschilderd in natte kalk. De witte kalk heeft hij met delen op de oude bakstenen muur aangebracht. "Ik heb het werk de titel Fabel gegeven, omdat mensen altijd een verhaal willen bij abstract werk", zegt Lecompte over zijn werk. "Ze willen iets herkennen. Fabel refereert naar een reeks fantastische fabels die Leonardo Da Vinci heeft geschreven. Veel mensen hebben de neiging om naar figuren te zoeken in abstracte kunst. Plots denken ze: ah, een beeld. Maar het schilderij wil eigenlijk geen beeld zijn, maar enkel een schilderij."

De nieuwe fresco staat tot 28/8/2019 in de stellingen.
© JMB
| Wannes Lecompte vertelt met het werk een fabel over lijnen en richtingen, die alle kanten kunnen uitgaan.

Eigenares opgetogen

Ook is de fresco (Italiaans voor 'vers') opgebouwd door een divers lijnenspel. Lecompte: "Er zat een grote barst in de oude baksteenmuur. Als referentie hiernaar heb ik een centrale as in kleur geschilderd. Verder gaat het met een lijnenspel alle kanten uit. Daar gaat het in dit werk ook om. Een rechtshandige die een verticale lijn van boven naar beneden tekent, zal bij het stoppen vaak wat uitwijken naar rechts. Vandaar die kleine curve." Om zich volledig met dit werk te vereenzelvigen heeft de kunstenaar op zijn rechterarm ook zo een lijn gezet. "In het leven gaat het altijd een of andere richting uit, vandaar deze lijn."

De eigenares van de woning waarop de gemeente het kunstwerk mocht laten aanbrengen is eveneens opgetogen. "Het was een trieste plek, met de herinneringen aan de giftbox die hier meermaals in brand is gestoken en uiteindelijk niet meer werd vervangen," zegt ze. "Ik zie nu al mensen stoppen op de hoek, en het over de muurfresco hebben. Ik hoop dat dit soort kunst op straat de sociale cohesie tussen passanten kan vergroten. Mensen die elkaar spontaan over dit gaan aanspreken, is een goede zaak." De gemeente wil de plek laten gebruiken door scholen en de bibliotheek. Er kunnen verhalen voor kinderen worden verteld, onder Lecomptes 'Fabel'.

Detail van de fresco
© JMB
| Detail van de fresco, die heel speels en luchtig de muur bedekt.
De fresco Fabel siert de hoek van de Kerkstraat en de Joseph Mertensstraat in S.A.-Berchem
© JMB
| De fresco Fabel siert de hoek van de Kerkstraat en de Joseph Mertensstraat in S.A.-Berchem

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?