Nieuwe crash in Kesselsstraat in Schaarbeek: ‘Straatracen sleept hier al jarenlang aan’

Kesselsstraat

Donderdagavond is een autobestuurder frontaal ingereden op een huis in de Kesselsstraat in Schaarbeek. Hij geraakte lichtgewond. Een moeder met haar kind in haar armen wist de auto nipt ontwijken. Bewoners en actiecomité 1030/0 dringen aan op doortastende maatregelen in de door straatracers geplaagde straat dicht bij het Josaphatpark.

De Brusselse tak van Heroes for Zero deelde vrijdag via sociale media een beeld van de crash. "Het scheelde niet veel of de straatracer had een jonge moeder en haar kind doodgereden", schreef de burgerbeweging die voor betere verkeersveiligheid ijvert.

De Kesselsstraat staat al langer met stip aangeduid in de roadmap van Brusselse straatracers. De kaarsrechte straat zonder al te veel échte snelheidsremmers leent zich uitstekend voor hardrijden.

En dat blijft niet zonder gevolgen. In juni 2020 werd een tweejarig meisje er in de staart van de eerste lockdown aangereden. Toen trokken buurtbewoners al aan de alarmbel en hielden ze verschillende acties om verkeersgeweld in de straat aan te klagen. Door corona nam het verkeer af in de straat, maar het aantal verkeersovertredingen ging wel omhoog, klonk het.

Onder invloed

Donderdag werd de straat opnieuw opgeschrikt door een automobilist die aan hoge snelheid door de straat vloog. Hij reed in op een huis. “Mijn moeder en zoon hebben de knal van de crash gehoord. Het was een enorm harde klap”, vertelt een vrouw die in de buurt woont.

Net op dat moment wandelt een jonge moeder met haar kind in haar armen naar huis. Ze wonen op het gelijkvloers van het appartementsgebouw dat de autobestuurder raakte. De vrouw was niet bereikbaar voor commentaar.

De bestuurder van de wagen verloor de controle over het stuur, klinkt het bij de politiezone Brussel Noord. "Hij reed onder invloed van alcohol", aldus woordvoerster Audrey Dereymaeker. "Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval gaat voort. De bestuurder was in het bezit van zijn rijbewijs op het moment van het ongeval."

Verbindingsstraat

Lise en Joris wonen in het getroffen huis op de Kesselsstraat. “Wij wonen hier al zes jaar”, zegt het koppel. “De buurt is erop vooruitgegaan: er zijn meer jonge gezinnen en bijvoorbeeld het horeca-aanbod evolueert positief. Maar qua verkeer wordt het steeds drukker en chaotischer.”

Tegelijkertijd lijkt ook het straatracen in de straat toe te nemen. “We zitten tussen Hoog-Schaarbeek en de Noordwijk en je merkt het verschil qua rust. Dit is een brede verbindingsstraat, waar altijd veel plaats is om voorbij te steken.”

Nochtans zat het gemeentebestuur na het aanhoudende protest in de zomer van 2020 samen met actiecomité 1030/0, maar dat leverde weinig op.

“Eigenlijk is er niets concreets uit de bus gekomen”, zegt Pieter Fannes van het actiecomité. “En dat terwijl het probleem van straatracers hier al jarenlang aansleept.”

De MIVB zou op de rem staan, klinkt het. “Er rijden bussen in twee richtingen, dus versmallingen zijn moeilijk haalbaar”, aldus Fannes. Flitspalen worden af en toe een dag of twee geplaatst. “Maar dat is dan bijvoorbeeld op zondagochtend”, zuchten de bewoners. “Er zijn wel twee vluchtheuvels geplaatst, maar een van die twee is verwaarloosbaar qua impact.”

Sluiproute

Fannes kijkt in eerste instantie naar snelheidsdrempels om het probleem aan te pakken en hoopt vooral dat het Schaarbeeks circulatieplan bij een aanpassing in de toekomst de Kesselsstraat niet links laat liggen.

“Die veelgebruikte sluiproute van de Lambermontlaan tot diep in Sint-Joost moet aangepakt worden. Maak er een aantal straten eenrichtingsstraten en je komt al ver.”

Ondanks de heikele verkeerssituatie zijn Lise en Joris niet van plan om te verhuizen. “Maar mijn zus heeft dat wél gedaan”, vertelt Joris. “Zij woonde ook in deze straat, maar vond het verkeer te agressief en onvriendelijk tegenover fietsers.”

Kesselsstraat
© JB
Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?