Nuit Blanche voor het eerst naar Europese wijk

Nuit Blanche, het jaarlijkse gratis festival door de Dienst Cultuur van de Stad Brussel, heeft dit jaar voor het eerst in de Europese wijk plaats. Met het Europees Parlement om de hoek sluit dat volledig aan bij het thema van dit jaar, grenzen. "Het programma is veel politieker dan voorgaande jaren," zegt de persverantwoordelijke van de organisatie, Anne-Sophie Van Neste.

Er zijn in de Europese wijk, in tegenstelling tot het Sint-Katelijneplein waar het festival vorig jaar plaatsvond, weinig culturele instellingen om mee samen te werken. Toch heeft de Europese wijk een belangrijke troef: het Europees Parlement zetelt er, dus het sluit goed aan bij het thema grenzen. "Europa is politiek gezien heel actueel, zeker als je kijkt naar de beslissingen die er worden genomen over vluchtelingen. Nuit Blanche draait dit jaar om de problematiek rond grenzen. Dat heeft alles te maken met de beslissingen van de Europese Unie.” 

Een groot deel van de installaties, videoprojecten, audiowandelingen en performances sluit aan bij het thema. "De Syrische-Palestijnse schrijfster en activiste Doha Hasan vertelt, samen met producer Victoria Lupton het verhaal over haar ervaringen in ballingschap. Dat resulteert in de speciaal voor Nuit Blanche gemaakte audiowandeling Another Place, die de bezoekers kunnen beluisteren via een app. Zodoende nemen ze je mee op reis van Damascus via Beirut en Berlijn naar Brussel."

Administratieve wijk
"De Europese wijk is in de ogen van het publiek vooral een administratieve wijk, dus het is een uitdaging om het aantrekkelijk te maken,” zegt Van Neste van de Dienst Cultuur van de Stad Brussel. Het infopunt komt dit jaar op het Jean Reyplein. Locaties die dit jaar in de programmatie van Nuit Blanche zijn opgenomen, zijn onder andere de klassieke Solvay Bibliotheek en de historische feest,- en vergaderlocatie Concert Noble in de Aarlenstraat.

Geen feestje
“De financiën voor de bewaking zijn flink opgevoerd," zegt Van Neste. "Rugzakken zullen, net als op andere evenementen, worden gecontroleerd. Vanwege de veiligheid is het ook niet gelukt om een evenement te organiseren in het Europees Parlement, waar we wel op hadden gehoopt," vertelt Van Neste. In tegenstelling tot vorig jaar, zijn er dit jaar geen afterparty’s. Dat heeft verschillende redenen; naast kostenbesparing en de afwezigheid van geschikte partners in de buurt, komt dat ook door het thema van het festival en de aanslag eerder dit jaar. "De sfeer is er niet naar," sluit Van Neste af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement