Deze scholen hebben wél nog plaats: ‘Maar vijf leerlingen ingeschreven’

EC
© BRUZZ
13/05/2024
Updated: 13/05/2024 17.31u

Ruim 600 leerlingen zijn in Brussel nog niet zeker van een plek op een middelbare school volgend jaar. En toch zijn er scholen waar ze de klassen maar niet vol krijgen. Vooral als de hogere jaren enkel technische of beroepsvakken aanbieden, ziet het Lokaal Overlegplatform, dat de aanmeldingen regelt.

“Wij hebben op dit moment maar vijf aanmeldingen voor ons eerste middelbaar ASO, terwijl wij daar veertien plaatsen hebben.” In het Hoofdstedelijk Instituut Anneessens Funck, een middelbare school van de Stad Brussel, is nog ruimte voor extra leerlingen in het eerste jaar. “Alleen kiezen veel ouders liever een school waar hun kind langer in een A-richting kan blijven, zoals onze partnerschool Karel Buls in Laken,” zegt het secretariaat. Die zit wel al vol, blijkt uit de voorlopige aanmeldingen.

“Wij willen graag uitbreiden, maar de leerlingen moeten natuurlijk volgen. Misschien speelt onze locatie mee”

Lieve Briesen

leerlingenadministratie Don Bosco

Bij Anneessens Funck zijn elk jaar zijn nog plaatsen vrij in de A-klassen, terwijl het eerste jaar beroepsonderwijs er wel snel volloopt. Het is een probleem waar ook andere middelbare scholen mee sukkelen. Bij Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe, vooral technisch gericht vanaf de tweede graad, stokt de aantrekking net zo goed. “Wij stellen honderd plaatsen open in 1A, maar zitten telkens maar rond de vijftien inschrijvingen,” zegt Lieve Briesen van de leerlingenadministratie. “Wij willen graag uitbreiden, maar de leerlingen moeten natuurlijk volgen. Misschien speelt onze locatie mee. We zitten helemaal aan de rand van Brussel, terwijl ons publiek vooral uit het stadscentrum, Schaarbeek en Molenbeek komt. Dat traject is nogal ver voor de jongste leerlingen.”

De Tienerschool, met campussen in Anderlecht en Schaarbeek, heeft dit jaar nog zestig plaatsen vrij. En in verschillende atheneums van de GO! Scholengroep Brussel kan je ook nog inschrijven. “Het gaat dan vooral om scholen met een beroeps- of technische bovenbouw,” zegt Petrus Van den Cruyce van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel secundair, dat de aanmeldingen regelt. “Ouders proberen eerst te starten in een school met een volledig aanbod in het ASO.” Anders moeten hun kinderen, net als in de Tienerschool, vanaf het derde middelbaar weer overstappen.

Te weinig plaatsen

Net dat is wat ouders niet willen, die voorlopig uit de boot vielen. “Het zal een optie moeten zijn, maar het is zeer demotiverend voor mijn kind om aan het middelbaar te beginnen,” zegt Brechje Moerman, die haar kind tevergeefs probeerde in te schrijven bij drie populaire scholen. Haar zoon hoort bij de 603 leerlingen die nog geen plek hebben in september. “Het Atheneum Brussel had maar zestig vrije plaatsen en daar staan wij nu dertiende op de wachtlijst,” zegt Moerman. “En omdat we de andere scholen, met meer plaatsen, pas lager hadden gerangschikt, staan we daar nog lager.” Er moeten al 28 kinderen hun plek afstaan in het Sint-Pieterscollege van Jette en zelfs 58 in het Unesco Atheneum in Koekelberg vooraleer Moermans zoon daar binnen raakt.

“Wij hebben gemikt op drie scholen, maar komen met niets uit. Het is slecht georganiseerd”

Brechje Moerman, ouder

Moerman kijkt nu zowel naar scholen in de Brusselse rand als naar de overige Brusselse plaatsen. “Wij hebben gemikt op drie scholen, maar komen met niets uit. Er is gewoon te weinig capaciteit voor het aantal kinderen dat in de stad leeft. Het is slecht georganiseerd,” vindt ze.

Bij het Lokaal Overlegplatform sussen ze dat er hoe dan ook nog heel wat zal verschuiven de komende weken. “Vorig jaar had ongeveer een vijfde van de ouders zich dubbel aangemeld: zowel in Brussel als in een school daarbuiten,” weet Van den Cruyce, die dezelfde cijfers nog niet heeft voor dit jaar. Zo’n veertig procent van de aanmeldingen in Brusselse scholen komt doorgaans van kinderen uit de randgemeenten. Mogelijk kiezen zij alsnog voor een school dichterbij huis.

Vrije inschrijvingen

Wel is het totaal aantal aanmeldingen dit jaar hoger: 3.404 leerlingen tegenover 3.261 vorig jaar. Hoe dat komt, weet Van den Cruyce nog niet. “Die analyses zijn we aan het maken.”

Vanaf dinsdag kunnen ouders hun kind vrij inschrijven in de resterende scholen. “Het is dan wel first come, first served,” zegt directeur Bastiaan Libeer van GO! 4 City in Molenbeek. Er gelden dus geen voorrangsregels voor Nederlandstaligen en je moet er snel bij zijn. “Wij hebben tot nu toe honderd kinderen ingeschreven, maar nog altijd 70 plaatsen vrij in ons nieuw gebouw. Traditioneel kloppen toch nog 30 à 40 ouders die eerste twee dagen aan om hun kind vrij in te schrijven,” zegt Libeer.

GO! 4 City biedt alle klassieke ASO-richtingen aan, overschakelen na de eerste graad hoeft dus niet. “Wij zijn een doorstroomschool, wat betekent dat we in het eerste jaar met heel wat leerlingen beginnen en met heel wat minder eindigen in het zesde. We bereiden voor op het hoger onderwijs,” zegt Libeer. Ook het Meertalig Atheneum Woluwe geldt als zo’n doorstroomschool en heeft nog vrije plaatsen. Ze behoren tot dezelfde scholengroep. “Die probeert een logische spreiding van het onderwijsaanbod te bieden in heel Brussel,” zegt Libeer. De GO! Scholengroep Brussel was nog niet bereikbaar voor een reactie over het plaatstekort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , inschrijvingen scholen , plaatstekort Brussels onderwijs , secundair onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni