Meer dan zes jaar heeft het gerechtelijk onderzoek naar de treinramp van 15 februari 2010 in Buizingen geduurd. Maar nu ligt het langverwachte proces voor meer dan 600 burgerlijke ­partijen eindelijk in het verschiet.

Dat berichten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en de kranten van de groep Sudpresse.

Het laatste verhoor van de overlevende treinbestuurder, die met de stoptrein uit Leuven reed, moet nog aan het dossier worden toegevoegd. Daarna kan de bundel van tienduizenden pagina's dik aan het parket van Halle-Vilvoorde meegedeeld worden. En dan kan eindelijk het proces worden vastgelegd, hopelijk volgend jaar.

Het gerecht wil de bestuurder van de stoptrein vervolgen. Die beweert dat hij niet door rood, maar wel door groen reed. Maar op basis van het onderzoek wordt daaraan getwijfeld. Het gerecht wil ook de spoorwegen en de spoorwegnetbeheerder vervolgen omdat de uitrusting van treinen en spoornet mogelijk nalatigheden of hiaten bevatte.

Een exacte datum voor een proces is er nog niet. Allicht volgt een tweede proces in beroep. De verjaringstermijn van 10 jaar komt dan dichtbij, tenzij een nieuwe onderzoeksdaad de teller van de verjaring weer op nul zet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni