Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe (MR) heeft deze week een bezoek gebracht aan Syrië, waar hij een ontmoeting had met president Bashar al-Assad. 'Ik wilde met eigen ogen een zicht krijgen op de Syrische crisis omwille van de verwoestende impact die de crisis bij ons heeft,' legt Destexhe vrijdag uit.

Het parlementslid maakte deel uit van een delegatie met Russische en Europese parlementsleden. De ontmoeting met Assad was volgens Destexhe niet gepland, maar werd ter plaatse opgelegd. Bij zijn terugkeer heeft Destexhe MR-voorzitter Olivier Chastel over zijn bezoek gebrieft. De uitleg heeft "de gewenste verheldering" gebracht, luidt het op het liberale partijhoofdkwartier.

Destexhe benadrukt dat hij het advies van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft opgevolgd. Die had hem afgeraden naar Palmyra te trekken omdat de frontlinie dichtbij de stad ligt. Hij was zich "bewust van het risico" van de missie. Destexhe herinnert eraan dat hij in het verleden gelijkaardige delicate bezoeken heeft gebracht, bijvoorbeeld aan Vukovar tijdens het Joegoslavische conflict en aan Noord-Korea.

Tijdens zijn bezoek aan Syrië kon de senator, begeleid door regeringstroepen, een bezoek brengen aan Aleppo. "De humanitaire toestand is er catastrofaal en de bevolking heeft er niets meer", zegt Destexhe.

"Als parlementslid roep ik op tot massale internationale hulp van internationale en humanitaire organisaties om de bevolking te helpen. De hulp moet prioritair gaan naar het leveren van water en van een minimum aan elektriciteit aan structuren die daar nood aan hebben. Ook medisch materiaal en geneesmiddelen zijn nodig," besluit Destexhe.

Begin februari bezocht Filip De Winter (Vlaams Belang) de Syrische dictator en het oorlogsgebied rond Aleppo. In tegenstelling tot Destexhe werd hij en zijn partij door het regime uitgenodigd en deed er naar eigen zeggen aan 'feitenonderzoek'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie