Oudergem zet 120 mensen uit voormalig Chinees consulaat

JB
© BRUZZ
05/01/2024

In Oudergem zijn zo’n 120 mensen uit het voormalige consulaat van China gezet. De groep kon het pand in de lommerrijke omgeving van de Vorstlaan maandenlang kraken. Slechts een handvol families heeft voorlopig onderdak gekregen.

Al sinds afgelopen lente leefde een groep Oost-Europeanen in het statige, maar verloederde gebouw op de Vorstlaan. Vrijdagochtend is er een einde gekomen aan hun verblijf.

Van die uitzetting was al maandenlang sprake, maar omdat de eigenaar van het gebouw - de Volksrepubliek China - het been stijf hield, konden de bewoners hun gang gaan.

Oudergems burgemeester Sophie De Vos (DéFI) probeerde China geruime tijd tevergeefs aan te zetten tot juridische stappen, maar de Chinese vertegenwoordigers berustten zich op hun diplomatieke onschendbaarheid. Nochtans heeft het gebouw geen diplomatieke functie meer. Dat beargumenteerde de vrederechter ook nadat de Belgische staat op aandringen van China zelf een uitzetting had aangevraagd - zonder resultaat dus.

Kinderen

Vrijdagochtend zijn de politiediensten in opdracht van burgemeester De Vos dan toch overgegaan tot de ontruiming van het gebouw. Blijkbaar koos de Oudergemse burgemeester daarmee de vlucht vooruit, want BRUZZ kon uit goede bron vernemen dat de uitzetting eigenlijk komende week op de agenda stond.

In dat kader was het komende maandag de bedoeling om tijdens een vergadering in het bijzijn van Brussels minister bevoegd voor daklozenopvang Alain Maron (Ecolo) de huisvestingsoplossingen voor de bewoners te bekijken.

Maar zover komt het dus niet. Slechts een handvol kwetsbare families zou opvang gekregen hebben. Het gaat om gezinnen met baby’s. In het pand verbleven zo’n 120 mensen, onder wie ongeveer veertig kinderen. Het is onduidelijk waar zij de komende (ijskoude) nachten zullen doorbrengen. Eerder gaven de bewoners aan dat ze het liefst willen samenblijven. Het is dus niet ondenkbaar dat zij binnenkort een nieuw gebouw zullen kraken.

Buurt opgelucht

Buurtbewoners luidden de voorbije maanden steeds vaker de alarmbel omdat ze naar eigen zeggen geplaagd werden door overlast en onveiligheid. Ze beweren dat de krakers stroom aftapten, afval dumpten en buren lastigvielen. “Maar ze hebben hier nog auto’s met spullen laten staan. Wie weet keren ze gewoon terug”, zucht een buurtbewoner.

Afgelopen week werd het gebouw nog opgeschrikt door een brandje. Daarbij vielen geen gewonden.

Ontruiming kraakpand voormalig Chinees consulaat Oudergem

| Na de ontruiming werden er nieuwe sloten op de voordeur van het gebouw gezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni