Parkeerboetes Sint-Joost riskeren ongeldig te zijn

Parkeerboetes uitschrijven moet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds 2014 ofwel door de gemeentes zelf, ofwel door het gewestelijk parkeeragentschap gebeuren. Sint-Joost-Ten-Node houdt zich echter niet aan die ordonnantie. Daardoor riskeert de gemeente nu dat alle boetes vanaf 2015 retroactief niet geldig zullen zijn.

In 2014 werd het parkeeragentschap parking.brussels operationeel. Met het Gewestelijk Parkeerbeleidsplan streeft Brussel ernaar de parkeerregels in de 19 Brusselse gemeenten vereenvoudigen. Parkeren blijft een gemeentelijke bevoegdheid, maar gemeentes kunnen dat ook aan het parkeeragentschap overdragen. Onder andere Ganshoren, Molenbeek en Anderlecht kozen voor deze optie.

De meeste gemeentes werkten voor 2014 samen met privébedrijven om de parkeerboetes uit te schrijven. Daarom werd een overgangsperiode ingesteld. Sint-Joost-ten-Node kreeg na die periode nog eens zes maanden respijt. Daarvoor werd een samenwerking afgesloten tussen de gemeente, parking.brussels en Rauwers, het privé-bedrijf waarmee ze samenwerkten.

In augustus 2014 bleek echter dat Sint-Joost-ten-Node een nieuw akkoord had gesloten, ditmaal enkel met Rauwers. "Daarmee waren ze in overtreding van de ordonnantie," stelt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister van Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A).

"Parking.brussel heeft dan ook contact opgenomen om hen in gebreke te stellen. Tot vandaag heeft Sint-Joost daar echter nog geen gehoor aan gegeven. Daardoor loopt Sint-Joost nu het risico dat de boetes met terugwerkende kracht niet meer valide zullen zijn."

Dat zou betekenen dat de bedragen die werden geïnd, ook weer terugbetaald moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?