Personeel Fedasil legt werk neer: 'Het kan zo niet meer verder'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 23 augustus 2022
Updated: 23-08-2022 - 13:25

Deze namiddag om 13 uur legt het personeel van Fedasil het werk tijdelijk neer aan Klein Kasteeltje. Met de actie willen de medewerkers hun ongenoegen over de huidige situatie aan het aanmeldcentrum uiten.

De actie werd aan BRUZZ meegedeeld door Isabelle Plumat, directrice van het aanmeldcentrum. "We moeten een statement maken, want het kan zo niet meer verder. We willen ons werk voortzetten, maar dat lukt momenteel niet. De frustratie groeit bij de medewerkers en de asielzoekers. Logisch, want zij zien hun basisrecht ontnomen worden."

De opvang aan Klein Kasteeltje verloopt al maandenlang erg moeilijk. Vooral voor alleenstaande mannen is aanmelden aan Klein Kasteeltje bijna onmogelijk geworden door het gebrek aan opvangplaatsen, wat al meermaals tot woelige situaties leidde.

Onveilig

De directrice van het aanmeldcentrum klaagt de blijvende onveiligheid voor de asielzoekers, medewerkers en buurtbewoners aan. "De politie is hier onmisbaar geworden en dat is niet normaal. Mensen geraken hier niet meer binnen en dat resulteert in moeilijke situaties, met veel frustratie en ook medische zorgen die niet ingevuld worden."

Plumat roept op tot gedurfdere oplossingen. "We hebben krachtigere maatregelen nodig, want zo kan het niet meer verder. We kunnen ons werk niet meer uitvoeren. Het wordt steeds lastiger om mensen te informeren."

BRUZZ nam contact op met het kabinet van bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V), maar daar houdt men voorlopig de lippen stijf op elkaar. "De politiediensten en de bevoegde diensten van de stad Brussel zijn in overleg met elkaar. Meer kunnen we voorlopig niet kwijt," aldus een woordvoerster. (Lees verder onder de video)

'Niet banaliseren'

Families, alleenstaande vrouwen, minderjarigen en kwetsbare mensen krijgen elke dag voorrang bij het aanmelden. De resterende plaatsen gaan nadien naar alleenstaande mannen, die afgescheiden opgesteld staan. Daar ging het dinsdag en ook vorige week mis.

"We hebben van de 300 personen die vandaag in de rij stonden om en bij de 180 à 200 mensen kunnen binnenlaten, onder wie enkele alleenstaande mannen", aldus Plumat.

De directrice werkt al zestien jaar voor Fedasil, maar zegt dat ze dit nog nooit heeft meegemaakt. "Begrijp me niet verkeerd: beslissingen die genomen worden om deze opvangcrisis aan te pakken, zoals de uitstroom proberen te versnellen en meer plaatsen creëren, gaan in de goede richting. Maar het is too little, too late. We hebben dringend méér plaatsen nodig."

"Deze mensen moeten geholpen worden, ze hebben recht op opvang, maar die opvang kunnen we gewoonweg niet garanderen. Dat mogen we niet banaliseren en vandaar deze actie."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?