Pierre Kompany, eerste zwarte burgemeester in België, legt eed af

© (c) BRUZZ / JP
| De hele familie Kompany was erbij, ook zoon Vincent, zijn vrouw Carla en de kleinkinderen

De eedaflegging van Pierre Kompany was ongetwijfeld de drukst bijgewoonde bij de nieuwe Brusselse burgemeesters. De hele familie en ook zoon Vincent Kompany woonden de ceremonie bij. Pierre Kompany mag zich nu officieel de eerste zwarte burgemeester van België noemen.

"Ik ben fier dat dit mij overkomt", vertelde Pierre Kompany. "Ik heb ook een parcours afgelegd dat deze conclusie verdiende. Zelf ben ik me altijd zeer aandachtig geweest voor de maatschappij waar ik in leefde. Ik ben nooit negatief geweest over de maatschappij waarin ik leef en iedereen heeft me uiteindelijk geadopteerd. En ik hen ook. Het is daarom een speciale dag vandaag."

De eedaflegging werd door de familie op luid gejuich en applaus onthaald. "Wij zijn fier op hem, want hij komt van ver", legde zoon Vincent Kompany uit, speciaal overgevlogen vanuit Manchester. "Je moet het in een context plaatsen. Dit was in België nog niet gebeurd en het was er tijd voor. Het is een manier om aan te tonen dat je als deel van een bepaalde gemeenschap ook een mening kan hebben."

"Ik ben hier als jonge Brusselaar opgegroeid en dan moet je maar denken in wat voor klimaat wij zijn opgegroeid als je iemand hebt die twintig jaar later pas doorbreekt. Ik hoop dat er nu meer komen. Dat zal een balans creëren in onze samenleving", zegt de verdediger van Manchester City.

(Lees verder na video)

Vincent Kompany is héél trots op zijn vader. 

In Ganshoren vormt Pierre Kompany met zijn partij ProGanshoren (9 zetels) een meerderheid met de Liste du Bourgmestre, eigenlijk MR (5 zetels) en Défi (2 zetels). Halfweg het mandaat staat Kompany de burgemeesterssjerp af aan Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren).

"Ik wil een echte pater familias zijn in Ganshoren, zoals het woord burgervader ook stelt", zegt Kompany. "Er zijn natuurlijk verschillende uitdagingen zoals die van de mobiliteit en de luchtvervuiling op de Keizer Karellaan. Daarnaast is er ook het onderwijs, waarvoor we zeker een gemeenteschool bij moeten bouwen, of het plaatsentekort in de crèches. Zoals je ziet is er veel werk."

Eedaflegging_Pierre_Kompany
© (c)BRUZZ
| Pierre Kompany (ProGanshoren) legt eed af bij Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?