Politie arresteert betogers tegen coronamaatregelen aan Jubelpark

Updated: 25-10-2020 - 15:26

Brusselse politie heeft een zestigtal betogers gearresteerd bij de verschillende betogingen tegen coronamaatregelen die zondag plaatsvonden op en rond het Schumanplein, in het Jubelpark en in de straten rond het park . De demonstraties waren niet aangevraagd bij het gemeentebestuur en hadden dus geen toelating om door te gaan. Een betoging aan het Noordstation had wel toelating, maar de coronamaatregelen werden er amper gerespecteerd.

Enkele honderden mensen die het niet eens zijn met de geldende coronamaatregelen kwam zondagmiddag op straat maar botsten op een politie-ontplooiing aan het Jubelpark. De politie stond de betoging niet toe en greep dus in. Dat tot onvrede van de aanwezige demonstranten. "Wij hebben het recht om te betogen", klonk het.

De voorbije dagen was vanuit verschillende hoeken opgeroepen om zondag in Brussel te betogen tegen de coronamaatregelen maar enkel met de organisatoren van de betoging aan het Noordstation had de politie ook contact kunnen leggen. Voor de andere betogingen was geen toelating gevraagd of gegeven. De Brusselse politie stond dan ook paraat en pakte rond 12.20 uur de eerste manifestanten op in de omgeving van het Schumanplein.

Arrestaties_betoging_corona_Kevin_Vandenpanhuyzen
© Kevin Vandenpanhuyzen/BRUZZ
| Arrestaties na protest tegen de coronamaatregelen.

"Dat ging om een 15-tal mensen, van wie er enkele vuurwerk en en cuttermes bij hadden", zegt de politiewoordvoerder. "Korte tijd later werden aan de triomfboog in het Jubelpark ook een aantal personen opgepakt."

In het Jubelpark verzamelde zich vervolgens een groep van een tweehonderdtal mensen. Die hielden afstand en verlieten na enige tijd het park.In de omliggende straten pakte de politie nog een aantal betogers op.

Protest_corona_Noordstation_Kevin_Vandenpanhuyzen
© Kevin Vandenpanhuyzen/BRUZZ
| Later verzamelden heel wat demonstranten aan het Noordstation, vaak zonder respect voor de coronamaatregelen.

Heel wat van de demonstraten aan het Jubelpark zetten daarna koers naar het Noordstation, waar nog demonstranten tegen de coronamaatregelen protesteerden. De politie was massaal aanwezig maar greep niet in. In totaal ging het om een tweehonderdtal betogers.

"De regels over sociale afstand werden niet goed nageleefd en we hebben daar meermaals op gewezen, onder meer via de organisatoren", aldus nog de politiewoordvoerder. "Rond 15.30 uur hebben we die betoging dan ontbonden. Dat verliep zonder noemenswaardige incidenten. Volgens de laatste telling zijn zondag in totaal een zestigtal mensen administratief aangehouden."

Protest_corona_Noordstation_Kevin_Vandenpanhuyzen
© Kevin Vandenpanhuyzen/BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?