Er raken meer details bekend over de beperking van de werkloosheid in de tijd. Er komt voor de grootste groep langdurig werklozen geen overgangsperiode, wel een waarschuwing. Al op 1 januari 2026 zullen honderdduizend langdurig werklozen hun uitkering verliezen. In Brussel gaat het om zo’n 26.855 werklozen.

©
Belga
| Op 1 januari van volgend jaar zal een eerste grote groep zijn uitkering verliezen.
Beperking van de werkloosheid in de tijd gaat in op 1 januari 2026
Vrijdag hebben de vice-premiers van de Arizona-regering een akkoord bereikt over een programmawet die een reeks speerpunten van het federaal regeerakkoord van eind januari uitvoert. Het gaat, naast de begroting, om fiscale maatregelen, beslissingen over asiel en migratie, de overbevolking in de gevangenissen, de arbeidsmarkt en om investeringen in defensie.
De beperking van de werkloosheid in de tijd krijgt daarbij meer en meer vorm. Voor premier Bart De Wever (N-VA) is dat “een koninginnenstuk,” want België “was zo goed als het laatste land ter wereld waar inactief zijn een levenskeuze kon zijn,” zo zei hij na afloop van de ministerraad.
Minister van Werk David Clarinval (MR) laat er alvast geen gras over groeien Na het advies van de Raad van State, het overleg met sociale partners en verdere gesprekken met ministers van Werk van de drie gewesten, wil hij de teksten nog voor de zomer naar het parlement brengen. Begin juli zullen langdurig werklozen dan een brief krijgen waarin ze aangemoedigd worden om binnen de zes maanden een baan te vinden.
Op 1 januari van volgend jaar zal een eerste grote groep zijn uitkering verliezen. Het gaat in België om 100.000 werklozen, te beginnen met werklozen die al het langst geen werk hebben. Brussel neemt daarvan een kwart voor zijn rekening. Het gaat in de hoofdstad, zo berekende de RVA onlangs, om 26.855 werklozen.
Knelpuntberoep
In de cijfers zitten alleen werklozen die jonger zijn dan 55 jaar. Ook wie ouder is dan 55 jaar verliest in bepaalde gevallen zijn of haar uitkering, als die te weinig gewerkte dagen op de teller heeft staan. Maar hierover zijn nog geen cijfers. Het is ook niet duidelijk of die al meegenomen worden in deze recente beslissing van de federale regering.
Werklozen met een kunstenaarsstatuut vallen niet onder de maatregel, zo bevestigde Clarinval vrijdag nog.
Voor wie in een opleiding zit voor een knelpuntberoep komt er een overgangsregeling. Wie voor 1 januari aan een opleiding is begonnen behoudt gedurende de hele opleiding een uitkering. Specifiek voor wie een opleiding volgt in de zorg blijft de uitzondering ook na de overgangsregeling bestaan. Die werklozen kunnen dus nog 3 à 4 jaar een uitkering krijgen, tot de zorgopleiding is afgerond.
Volgens de federale regering is het aan de deelstaten om voor andere knelpuntberoepen, zoals die van leerkracht, een regeling uit te werken.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , david clarinval , Artiestenstatuut , RVA , Beperking werkloosheidsuitkeringen , knelpuntberoepen , programmawet , Arizona-regering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.