Photo News

| Duitse Europarlementslid Maximilian Krah (AfD)

Brussels kantoor van extreemrechts Europarlementslid Krah doorzocht in spionagezaak

© Belga
07/05/2024
Updated: 07/05/2024 12.52u

Het kantoor van het extreemrechtse Duitse Europarlementslid Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage. Dat meldt het Duitse openbaar ministerie.

Jian G. werkte sinds 2019 voor Krah, de lijsttrekker van het rechts-radicale Alternative für Deutschland (AfD) bij de Europese verkiezingen van volgende maand. G. werd half april opgepakt in Duitsland op verdenking van spionage voor China. Krah heeft intussen afstand van G. genomen.

Het Europees Parlement zegt samen te werken met de autoriteiten. Het gaf dan ook toestemming op het kantoor te doorzoeken.

Ook Krah bevestigde op X dat het "kantoor van zijn voormalige medewerker" is doorzocht. "Dat was te voorzien na zijn arrestatie en is daarom helemaal niet verrassend", aldus Krah in een reactie. "Noch ik, noch een ander personeelslid is betrokken."

Getuige

Volgens het Duitse federale parket is het kantoor van Krah doorzocht omdat hij in deze zaak een getuige is. Zelf wordt hij niet beschuldigd. De documenten van Krah zijn beschermd door zijn immuniteit als parlementslid.

Het Belgische federaal parket bevestigt dat er een huiszoeking is uitgevoerd, op vraag van de Duitsers. Voor verdere informatie verwijzen ze naar het Duitse parket, klinkt het. De woning van G. in Brussel was eerder al doorzocht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni