DLKVO

| Aan het Stadhuis op de Grote Markt in Brussel wappert een vredesvlag.

Brusselse burgemeesters laten vooral de vredesvlag wapperen

JB
© BRUZZ
24/04/2024

In het licht van de oorlog tussen Israël en Hamas kiest het merendeel van de Brusselse burgemeesters ervoor om een vredesvlag of de blauwe vlag van de Verenigde Naties tijdelijk te hijsen. Enkel Schaarbeek en Koekelberg volgen het voorbeeld van Evere en laten de Palestijnse vlag wapperen aan het gemeentehuis. Dat leert een rondvraag van BRUZZ.

Eerder deze maand zette burgemeester van Evere Ridouane Chahid (PS) de toon door de Palestijnse vlag te hijsen aan het gemeentehuis. De waarnemend burgemeester deed dat na een algemene vraag van de Waals-Brusselse organisatie ABP (Association belgo-palestinienne) aan Belgische burgemeesters, zes maanden na de start van de oorlog in Gaza.

“We hebben de Palestijnse vlag drie dagen laten hangen, net zoals we dat vorig jaar deden met de vlaggen van Turkije, Marokko en Syrië na de aardbevingen daar, of eerder – een maand lang – voor Oekraïne”, legt Chahid uit aan BRUZZ. Deze maand wapperde ook de Congolese vlag drie dagen aan het gemeentehuis van Evere naar aanleiding van de oorlog in het oosten van het land.

Eén week

Chahid kreeg ondertussen navolging van Schaarbeek en Koekelberg, zij het met een lichtjes verschillende invulling.

“De vraag van de ABP en de VN-resolutie voor een onmiddellijk staakt-het-vuren hebben ons over de streep getrokken”, reageert Schaarbeeks schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo). Het college nam unaniem de beslissing om zowel de Palestijnse als de VN-vlag te hijsen en ze zal vanavond “door een grote meerderheid” gesteund worden in de gemeenteraad, zegt Vanhalewyn. De vlaggen blijven één week uithangen.

Ook de gemeente Koekelberg wil haar solidariteit met de vele onschuldige burgerslachtoffers in Gaza tonen door zowel de Palestijnse vlag als die van de VN te hijsen, liet burgemeester Ahmed Laaoeuj (PS) eerder al weten.

"Er leeft veel solidariteit in Elsene, maar we moeten ons de vraag stellen of een gemeente zich hiermee moet bezighouden"

Christos Doulkeridis (Ecolo)

Burgemeester van Elsene

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene

‘Kant van de slachtoffers’

Met die beslissingen staan Evere, Schaarbeek en Koekelberg momenteel alleen. Het gros van de burgemeesters, zoals Philippe Close in Brussel-stad, kiest voor een vredesvlag of die van de Verenigde Naties. Zitten op dezelfde lijn: Fabrice Cumps (PS) in Anderlecht, Jean Spinette (PS) in Sint-Gillis en Olivier Maingain (Défi) in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Ook in Oudergem en Vorst zijn er plannen om een vredesvlag te bestellen, in Jette wacht burgemeester Claire Vandevivere (LBJ) op de levering ervan.

Burgemeester Christian Lamouline (LBR) van Sint-Agatha-Berchem besliste dan weer vorig jaar al om de VN-vlag te hijsen. “We gaan geen conflict laten primeren”, licht hij toe aan BRUZZ. “We kiezen de kant van de slachtoffers: in Gaza, maar ook in Congo, Sudan en Oekraïne.”

In Sint-Joost-ten-Node ligt de focus op acties, zegt burgemeester Emir Kir. "Die drijven ons verder dan symboliek. We bieden hulp aan onze zustergemeente in het Palestijnse gebied en ik zit vanavond samen met verschillende verenigingen om te bekijken welke acties we nog op poten kunnen zetten." Zo ligt de oprichting van een inzamelcentrum voor materiële hulp voor slachtoffers van de oorlog in Gaza op tafel, aldus Kir.

‘Niet plots profileren’

Andere gemeenten houden zich afzijdig. Zo wil burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) “zich niet plots profileren”. “Er leeft veel solidariteit in Elsene, maar we moeten ons de vraag stellen of een gemeente zich hiermee moet bezighouden. We hebben onze handen al vol met het dagdagelijks beheer van onze gemeente”, zegt hij.

Ook in Ganshoren zijn er geen plannen om een vlag uit te hangen. “Als we er toch voor zouden kiezen, zal het wat mij betreft de VN-vlag zijn”, aldus burgemeester Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren). “Want vrede moet universeel zijn en we moeten bij zo’n beslissing aandacht hebben voor alle oorlogen wereldwijd, niet slechts voor een aantal landen.”

In Ukkel staat de beslissing sowieso vast, klinkt het bij burgemeester Boris Dilliès (MR). “We gaan ons niet in het debat mengen.” Dilliès liet na de aanval van Hamas op Israël in oktober wel even de Israëlische vlag wapperen aan het Jean Vander Elstplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni