De politieke week over de spanningen bij Défi: 'De partij implodeert'

© BRUZZ
15/03/2024

De verkiezingen naderen, de campagne is nog niet echt op gang gekomen, maar voor de Brusselse politici zijn het wel spannende tijden, zeker bij Défi. De partij raakt maar moeilijk op één lijn. Ook bij MR verloopt de lijstvorming moeilijk.

Binnen de partij is een machtstrijd ontstaan tussen de nieuwe en de oude garde, meer bepaald tussen de partijvoorzitter François De Smedt en de voormalige partijvoorzitter Olivier Maingain.

De heibel begon toen er een lijst goedgekeurd was met kandidaten voor de verkiezingen. Die was helemaal naar de zin van Olivier Maingain, met enkele getrouwen van hem op de lijst. Maar de dag erop bleek dat er toch stembiljetten te kort waren om die lijst met zestig procent goed te keuren.

Sindsdien beschuldigt Maingain de partijvoorzitter en zijn rechterhand van bedrog. Volgens Maingain was de lijst wel degelijk correct goedgekeurd.

'Ongezien'

"Het is opmerkelijk dat Maingain die beschuldingen allemaal open en bloot doet. Dat is ongezien,” zegt Steven Van Garsse, politiek analist bij BRUZZ.

Maingain wil nu niet meer op een lijst staan voor de komende verkiezingen. Of hij opnieuw kandidaat-burgemeester is voor Défi, laat hij in het midden.

Ook een ander zwaargewicht bij Défi trekt zich terug: Didier Gosuin. De voormalig burgemeester van Oudergem, zal in juni niet op een van de kieslijsten van Défi staan.

Al deze heisa doet de partij geen deugd. Van Garsse: “Alle specialisten zijn het erover eens dat als dit zo verder gaat, de partij implodeert.”

Ook heisa bij MR

Ook bij de MR loopt de lijstvorming niet van een leien dakje. Charles Michel wou de lijst trekken voor Europa, maar moest zich terugtrekken omdat hij voorzitter is van de Raad. Sophie Wilmès heeft die plek meteen geclaimd. Daarmee zakte het hele plan van voorzitter Georges-Louis Bouchez als dominosteentjes in elkaar.

Onlangs heeft Georges-Louis Bouchez dan toch de lijsten kunnen voorstellen. Met enkele mooie plaatsen voor mensen die zijn overgestapt van Les Engagés. “Daar knelt het schoentje,” zegt Van Garsse, “voor twee van die overlopers dreigt nu plots een rechtzaak. Ze worden beschuldigd van machtsmisbruik.”

Het parket vraagt dat het parlement de onschendbaarheid van Bertin Mampaka Mankamba opheft. En ook Loubna Azghoud wordt beschuldigd. Ze staan respectievelijk op de vierde en vijfde plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , de politieke week

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni