De politieke week over het debacle bij Défi en Koranverzen in het parlement

© BRUZZ
23/02/2024

Deze week gaf Olivier Maingain aan dat er gefraudeerd zou zijn met de kieslijsten van DéFi. Dat verkondigde hij aan de media tijdens een persconferentie in zijn thuisgemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Die kwestie en ook het debat rond de Koranverzen in het Brussels parlement krijgen in deze politieke week duiding van BRUZZ-redacteur Bram Van Renterghem.

Na veel debat werden de kieslijsten van DéFi voor de verkiezingen vorig weekend goedgekeurd. Kandidaten gesteund door Maingain klommen daarbij op de ladder. Maar een dag later stelde de kabinetschef van huidig voorzitter François De Smet dat de telling verkeerd was verlopen, en de lijsten dus niet goedgekeurd hadden mogen worden.

Als reactie stak Maingain in thuisbasis Sint-Lambrechts-Woluwe prompt een persconferentie in elkaar, waar hij het had over fraude. “Zo zet hij zichzelf buiten de partij”, zegt Van Renterghem. “Hij stelt De Smet daarvoor mede verantwoordelijk. Maar nu zie je dat het gros van de partij zich achter de voorzitter schaart, waaronder tenoren als Bernard Clerfayt en Cécile Jodogne.”

Ook al geniet Maingain weinig steun, toch maakt het conflict DéFi niet aantrekkelijk voor de kiezers. “Mensen weet niet wat er met hun stem zal gebeuren, aangezien ze onderling ruziemaken. Een oplossing is bovendien nog niet aan de orde.”

Tweespalt

Wat ook heel wat reacties uitlokte, was de imam die Koranverzen voordroeg in het Brussels parlement. Een schending van scheiding tussen kerk en staat, volgens sommigen.

Vrijdag kwam de kwestie aan bod in het parlement. “Bijna iedereen vond het niet kunnen", zegt Van Renterghem. Behalve voormalig Vooruit-politicus Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) dan.

"Hij minimaliseert het een beetje”, legt Van Renterghem uit. “Ahidar stelt bijvoorbeeld dat er geen sprake was van een gebed, en er geen zitting was aangezien het evenement in het weekend plaatsvond. In dat opzicht kijkt hij naar het parlement alsof het een museum is dat bezocht wordt."

Nog opvallend: Hasan Koyuncu (PS), die de imam had uitgenodigd, was vrijdag afwezig. "Hij heeft ook nooit zijn excuses aangeboden. Toch een vorm van tweespalt, die de afgelopen drie jaar niet vreemd is bij de PS."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni