| De Pakistaanse imam Muhammad Ansar Butt in het Brussels parlement

Discussie over inhoud Koranverzen in Brussels parlement, MR wil commissie

JB
© BRUZZ
17/02/2024

Er blijft mist hangen rond de imam die in het Brussels parlement koranverzen opvoerde. In zijn gemeente Sint-Pieters-Leeuw staat hij niet bekend als geradicaliseerd, weet burgemeester Jan Desmeth (N-VA). MR eist ondertussen de oprichting van een parlementaire commissie.

Op uitnodiging van Brussels volksvertegenwoordiger Hasan Koyuncu (PS) kwam de Pakistaanse imam Muhammad Ansar Butt vorige maand op bezoek in het Brussels parlement in het kader van een evenement voor Brusselaars met Pakistaanse roots.

Die bijeenkomst werd niet georganiseerd door het Brussels parlement, maar Nawal Ben Hamou (PS) tekende present als staatssecretaris bevoegd voor Gelijke Kansen. Naast de imam waren ook een priester en rabbijn van de partij.

Toen Ansar Butt het spreekgestoelte beklom, maakt de imam van de gelegenheid gebruik om enkele koranverzen te zingen, zo onthulde gewezen moslimbekeerling Peter Velle vrijdag. Staatssecretaris Ben Hamou verliet daarop naar eigen zeggen het halfrond, “omdat de gezangen haar religieus leken."

Sint-Pieters-Leeuw

Er is weinig geweten over de imam. Volgens zijn Facebookprofiel woont hij in Sint-Pieters-Leeuw, wat bevestigd wordt door burgemeester Jan Desmeth (N-VA).

“Maar hij is niet bekend bij onze diensten en staat dus niet op een lijst van onze lokale integrale veiligheidscel (LIVC-R)”, zegt Desmeth aan BRUZZ. Die veiligheidscellen werden in het leven geroepen in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016, en moeten personen die radicaliseren in een vroeg stadium detecteren en opvolgen.

“Dat neemt niet weg dat onze politionele diensten een onderzoek naar hem zullen doen”, aldus Desmeth. Dat gebeurt in de loop van volgende week.

Keuze verzen

Naast de figuur van Muhammad Ansar Butt, vloeit er veel inkt over de keuze van de verzen. Die zijn afkomstig uit een ‘soera’ (koranhoofdstuk) die vernoemd is naar een vers over joden en ongelovigen. Daarom worden er vraagtekens geplaatst bij de beweegredenen van de imam.

Te meer omdat in diezelfde soera een bloedige aanval wordt beschreven op een joodse stam. Zo weerklinkt her en der de vraag waarom de imam voor versregels kiest die in bepaalde lezingen gelinkt kunnen worden aan een veldslag waarin 600 joodse mannen onthoofd werden.

'Standaardboodschap'

Maar volgens verschillende arabisten die BRUZZ kon spreken, is er in se weinig bijzonders aan de versregels die de Pakistaanse imam bracht in het parlement. De verzen gaan vooral over de verheerlijking van God en kaderen binnen een oproep aan gelovigen om God te gedenken. "Het is een standaardboodschap voor gelovigen", klinkt het.

Dat is ook de mening van de Gentse imam Khalid Benhaddou. "Het is onjuist dat de inhoud van de verzen die hij reciteerde naar deze strijd verwijst", zegt hij op X. “Net als andere hoofdstukken in de Koran behandelt (het hoofdstuk, red.) ‘Al Ahzaab’ verschillende onderwerpen die vaak niets met elkaar te maken hebben.”

Versregel 48, waarin staat dat "moslims geen acht moeten slaan op de grievende taal van ongelovigen", zong de imam niet.

Parlementaire commissie

Los van de interpretatie van de verzen, wordt het louter zingen ervan in een parlement, gezien als een inbreuk op de scheiding tussen kerk en staat. Het voorval krijgt daarom een politiek staartje.

Zo wil de MR dat er een parlementaire commissie komt die moet nagaan of de imam subsidies ontvangt van de overheid. De onderscheiding die hij tijdens het evenement kreeg, moet hij volgens de Franstalige liberalen ook teruggeven. En er moet opgehelderd worden waarom de imam is uitgenodigd, vindt de Brusselse MR.

Tot slot wil de MR ook een lijst van alle mensen die een onderscheiding kregen tijdens het evenement om na te gaan of er geen sprake is van mogelijke conflicten met "onze fundamentele waarden".

De zaak komt maandag voor het uitgebreid bureau van het parlement. Ook wordt het reglement aangepast om te benadrukken dat “de neutraliteit gerespecteerd moet worden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni